Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Na Youtube sa objavilo video z havárie lietadla v Rusku

Havária lietadla vo Vnukove si vyžiadala päť obetí. Foto: TASR/AP Photo

Počet obetí vzrástol na päť.

Moskva 30. decembra (TASR) - Počet obetí sobotňajšej havárie lietadla Tu-204 na moskovskom letisku Vnukovo dnes vzrástol na päť, keďže v nemocnici zomrela ťažko zranená letuška. Informovala o tom na Twitteri letecká spoločnosť Red Wings.

Jej dopravné lietadlo po tvrdom pristátí zišlo z dráhy, prerazilo oplotenie a v plameňoch skončilo na priľahlej Kyjevskej diaľnici. Na serveri YouTube sa krátko po nehode objavilo video zachytávajúce náraz lietadla do svahu diaľnice z palubnej kamery v aute.

Na palube stroja, ktorý štartoval z Pardubíc v Českej republike, sa nachádzalo iba osem členov posádky. V nemocniciach sa ešte nachádzajú tri ťažko zranené osoby.

Príčina nehody sa vyšetruje. Hovorí sa o chybe pilota alebo technickej poruche, najčastejšie sa spomína zlyhanie bŕzd.



Profesionálny pilot Aleksandr Akimentov však pre denník Komsomolskaja Pravda vyslovil špekuláciu, že na palube mohlo dôjsť ku konfliktu, keďže lietadlo má tri samostatné brzdové systémy a počasie v čase havárie bolo podľa neho normálne.

"Moja teória je, že došlo ku konfliktu na palube. Lietadlo sa snažilo pristáť na druhýkrát. A niekto - kapitán alebo druhý pilot - povedal 'teraz pristaneme', zatiaľ čo druhý sa ho snažil presvedčiť, aby urobili tretí pokus... Predpokladám, že to trvalo až do poslednej chvíle a ďalšie dva brzdové systémy jednoducho neboli zapnuté," povedal Akimentov.

Chybu pilota vidí za haváriou aj testovací pilot Magomed Tolbojev, pretože podľa neho bola dĺžka dráhy dostatočná a počasie bolo dobré.

V ruských médiách sa však objavili aj názory, že počasie malo ďaleko od dokonalého - pristávanie mohol ovplyvniť silný vietor, nízka oblačnosť a zlá viditeľnosť.