Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Haváriu lietadla v Belgorodskej oblasti vyšetruje aj ukrajinská SBU

Na videosnímke hustý čierny dym stúpa po zrútení ruského vojenského transportného lietadla Il-76 v obytnej štvrti pri Jablonove v ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou v stredu 24. januára 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady potvrdili, že výmena zajatcov sa mala uskutočniť v stredu, ale bola odvolaná. Nemajú ani žiadne informácie o tom, kto bol v lietadle.

Kyjev 25. januára (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) vo štvrtok začala trestné vyšetrovanie okolností havárie ruského vojenského lietadla IL-76. Podľa Moskvy v ňom zahynulo 65 ukrajinských vojnových zajatcov. S odvolaním sa na SBU o tom informovala agentúra AFP. Britská stanica BBC doplnila, že SBU vedie vyšetrovanie pre podozrenie z porušenia zákonov a pravidiel vedenia vojny.

Agentúra AP pripomenula, že podľa tvrdení Ruska vojenské lietadlo zostrelili dve rakety vypálené ukrajinskou armádou. Na palube bolo údajne 65 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých v stredu mali vymeniť za ruských. AP doplnila, že ruská strana nateraz neposkytla žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia.

Ukrajinské úrady potvrdili, že výmena zajatcov sa mala uskutočniť v stredu, ale bola odvolaná. Nemajú ani žiadne informácie o tom, kto bol v lietadle.

Kyjev nateraz priamo nereagoval na tvrdenia Moskvy, že lietadlo zničila ukrajinská raketa. Pripomenul, že ukrajinská armáda považuje ruské lietadlá za legitímne ciele útokov, pričom Moskva v súvislosti s výmenou zajatcov nepožiadala o bezpečný prelet a neupozornila ani na potrebu "zaistiť bezpečnosť vzdušného priestoru" nad Belgorodom. Preto Kyjev opätovne varoval pred šírením neoverených správ.

Medzičasom ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na záchranné služby informovala o náleze záznamníkov letových údajov havarovaného lietadla.

Podľa ruských médií na jeho palube bolo 65 ukrajinských vojnových zajatcov a deväť Rusov - šiesti členovia posádky a traja vojaci ako sprievod ukrajinských zajatcov.