Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Georgea Clooneyho po incidente pri sudánskom veľvyslanectve prepustili

Americký herec George ClooneyFoto: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster

Herec pripomenul, že je naozaj najvyšší čas riešiť situáciu v Sudáne a vyjadril nádej, že hladujúci ľudia v tejto africkej krajine dostanú potraviny a pomoc ešte pred príchodom obdobia dažďov.

Washington 16. marca (TASR) - Americká polícia dnes večer prepustila herca Georgea Clooneyho, jeho otca Nicka a ďalších aktivistov, zadržaných na demonštrácii pri sudánskom veľvyslanectve vo Washingtone.

"Dúfame, že to pomôže," povedal Clooney podľa televízie NBC po svojom prepustení na margo dnešnej akcie. Pripomenul, že je naozaj najvyšší čas riešiť situáciu v Sudáne a vyjadril nádej, že hladujúci ľudia v tejto africkej krajine dostanú potraviny a pomoc ešte pred príchodom obdobia dažďov.

Pred novinármi herec zažartoval, že vo väzení to bolo drsné. Zadržaných dali do jednej cely a pred prepustením zaplatili pokutu. "Bolo to moje prvé zatknutie a dúfam, že aj posledné," povedal Clooney.

Polícia zadržala aj demokratického kongresmana Jima Morana z Virgínie, občianskeho aktivistu Martina Luthera Kinga III. a predsedu americkej Národnej asociácie na podporu farebných ľudí (NAACP) Bena Jealousa. Demonštrantov zatkli po tom, ako ich polícia tri razy vyzvala, aby nešli za policajnú pásku pri veľvyslanectve.

Účastníci protestu obviňovali sudánskeho prezidenta Umara Bašíra, že vyvoláva humanitárnu krízu a blokuje prísun potravín a pomoci do pohoria Núba na hraniciach s Južným Sudánom.

Video zo zatýkania herca Georgea Clooneyho: