Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Herec S. Fry chce, aby sa kráľovská stráž zbavila medvedej kožušiny

Na archívnej snímke britský kráľ Karol III. a kráľovná Camilla. Foto: TASR/AP

Britského kráľa Karola III., ktorý je vášnivým ochrancom životného prostredia, možno tiež na slávnostných prehliadkach vidieť v uniforme zahŕňajúcej túto pokrývku hlavy.

Londýn 11. januára (TASR) - Anglický herec Stephen Fry vyzval na ukončenie používania pravej kožušiny z medveďa čierneho v čiapkach, ktoré nosí britská kráľovská stráž pri plnení úloh, ako je stráženie Buckinghamského paláca.

Herec podporuje kampaň na ochranu zvierat, ktorá požaduje, aby sa namiesto pravej medvedej kožušiny používala umelá. TASR správu prevzala zo stredajšieho servisu stanice BBC News.

"Tradícia nikdy nie je ospravedlnením krutosti," hovorí Fry, ktorý nahovoril video ukazujúce tajné zábery zo zabíjania medveďov čiernych v Kanade. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že medvedia kožušina pochádza z "legálneho a licencovaného lovu".

Vysoké čierne čiapky z medvedej kožušiny sú známym viditeľným prvkom na slávnostných vojenských podujatiach, akou je napríklad výmena stráží pred Buckinghamským palácom v Londýne.

Britského kráľa Karola III., ktorý je vášnivým ochrancom životného prostredia, možno tiež na slávnostných prehliadkach vidieť v uniforme zahŕňajúcej túto pokrývku hlavy.

Fry však chce, aby sa "kožušiny z usmrtených voľne žijúcich zvierat prestali používať" na výrobu týchto čiapok a tvrdí, že je k dispozícii kvalitná umelá kožušina.

Herec vo videu skupiny Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA) kritizuje, ako medvede "nemilosrdne zabíjajú lovci trofejí" a hovorí, že ich kožušina sa používa "na výrobu čiapok, ktoré nosí kráľovská stráž".

Podľa Frya, ktorý bol hosťom na vlaňajšej korunovácii Karola III., je na zabezpečenie dostatočného množstva kožušiny pre každú čiapku potrebný aspoň jeden medveď. Buckinghamský palác sa k tejto problematike odmietol vyjadriť.