Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

V Hesensku za provokácie s ríšskymi vlajkami hrozia pokuty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spolková krajina totiž podpísala dekrét, ktorým má predísť <i>"zastrašujúcim účinkom"</i> takýchto vlajok.

Wiesbaden 25. januára (TASR) - Za zobrazovanie symbolov na vlajkách a vojnových vlajkách z čias nacistického a ríšskeho Nemecka na verejnosti môžu v nemeckej spolkovej krajine Hesensko hroziť sankcie v podobe pokuty až do 1000 eur, oznámil v utorok hesenský minister vnútra Peter Beuth. Informovala o tom agentúra DPA.

Spolková krajina totiž podpísala dekrét, ktorým má predísť "zastrašujúcim účinkom" takýchto vlajok, spresnil Beuth v meste Wiesbaden. Zároveň dodal, že ministerstvo je za jednotný prístup voči provokatívnemu verejnému využívaniu takýchto symbolov na spolkovej úrovni.

V minulosti sa ríšske vlajky i ríšske vojnové vlajky používali na znak preukázania blízkosti k národnému socializmu, zdôraznil hesenský minister vnútra. Podľa neho je neprijateľné, aby sa takýmito vlajkami na zhromaždeniach pripomínali nacistické vlajkové pochody a vytvárala sa tak klíma nenávisti a násilia, píše DPA.

"Takéto akcie slúžia na zastrašovanie a nemajú v našej demokracii miesto," vyhlásil Beuth.

Medzi ríšske vojnové vlajky, ktorých verejné využívanie sa môže pokutovať, okrem iných patria aj vlajka Severonemeckého spolku a Nemeckej ríše od roku 1867 do roku 1921, ako aj vojnová vlajka Nemeckej ríše (1922-33) a ríšska vojnová vlajka z obdobia rokov 1933-35.

Verejné používanie ríšskej vojnovej vlajky s hákovým krížom je podľa trestného zákona v spolkovej republike aj tak zakázané, pripomína DPA.