Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Hillary Clintonová začína 11-dňové turné po Afrike

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo

V Ugande bude americká ministerka rokovať s prezidentom Yowerim Musevenim.

Washington 31. júla (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová začala dnes 11-dňovú cestu po Afrike, kde navštívi najmenej šesť krajín.

Hlavnými témami agendy Clintonovej bude rastúca hrozba islamských militantov na kontinente a zvyšujúci sa vplyv Číny v Afrike.

Svoju cestu začne šéfka americkej diplomacie v Senegale, kde chce varovať pred možnými rizikami čínskych investícií. Podľa mnohých rozvojových expertov sa Čína obohacuje na úkor afrických krajín.

Druhou zastávkou Clintonovej bude Južný Sudán. Rokovania tejto najmladšej africkej krajiny so Sudánom sa blížia k záveru. Americká šéfka diplomacie sa stretne aj s lídrami Ugandy, Kene, Malawi, Somálska a Juhoafrickej republiky (JAR).

V Ugande bude americká ministerka rokovať s prezidentom Yowerim Musevenim. Rozhovor sa sústredí na problematiku ľudských práv a spoluprácu s USA v otázkach regionálnej bezpečnosti, hlavne pri úsilí skoncovať s Armádou božieho odporu (LRA).

Pred budúcoročnými voľbami v Keni sa Clintonová stretne s kenským prezidentom Mwaiom Kibakim a premiérom Railom Odingom, ktorí po krvavom kmeňovom násilí v roku 2007 dosiahli neľahkú dohodu o rozdelení moci.

V JAR má americká ministerka naplánované stretnutie s bývalým prezidentom Nelsonom Mandelom a zúčastní sa aj na Americko-juhoafrickom strategickom dialógu.