Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hillary Clintonovú 11 hodín vypočúvali

Na archívnej snímke Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo

Clintonovú vypočúvali v súvislosti s útokom na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, pri ktorom v roku 2012 zahynuli štyria ľudia, vrátane veľvyslanca.

Washington 23. októbra (TASR) - Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová absolvovala vo štvrtok 11-hodinové vypočúvanie pred osobitným výborom Snemovne reprezentantov v súvislosti s útokom na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, pri ktorom v roku 2012 zahynuli štyria ľudia, vrátane veľvyslanca. Informovala o tom dnes stanica BBC.

Počas vypočúvania, ktoré trvalo dlho do noci, bývalá ministerka zahraničných vecí odmietla obvinenia kongresmanov za Republikánsku stranu, podľa ktorých ignorovala požiadavky na zvýšenie bezpečnosti konzulátu a dezinformovala verejnosť o príčinách útoku islamských militantov.

Zdĺhavé Clintonovej vypočúvanie neodhalilo o tragickom incidente v Benghází, ku ktorému došlo 11. septembra 2012, nijaké nové skutočnosti vzhľadom na to, že Kongres sa prípadom opakovane zaoberal.

Clintonová uviedla, že je pre ňu "osobne bolestivé", keď musí počúvať obvinenia, že ignorovala požiadavky na zvýšenie bezpečnosti konzulátu, ktoré mohli zachrániť život veľvyslanca Christophera Stevensa a troch ďalších Američanov.

"Ja som o tom, čo sa stalo, rozmýšľala viac než vy všetci dokopy," povedala Clintonová pred republikánmi vedeným zvláštnym výborom. "Prebdela som viac nocí ako vy všetci dokopy. Trápila som sa tým, čo sa mohlo urobiť, čo sa malo urobiť," dodala bývalá prvá dáma Spojených štátov.

Kongresman Trey Gowdy, ktorý osobitnému výboru predsedal, po skončení vypočúvania pred novinármi priznal, že Clintonovej vypočúvanie sa od jej predchádzajúceho svedectva o incidente v Benghází veľmi nelíšilo.

"Za mnohé som zodpovedná bola. Ale nebola som zodpovedná za konkrétne požiadavky na bezpečnostné opatrenia," povedala pred kongresovým výborom Clintonová, pričom dodala, že tragédia v Benghází nesmie Spojené štáty odradiť od ich globálneho pôsobenia.