Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: 68 rokov od amerického atómového útoku na Hirošimu a Nagasaki

Nagasaki Foto: TASR/AP

V prvých dvoch až štyroch mesiacoch po zhodení bômb zomrelo v Hirošime 90 000 - 166 000 ľudí a v Nagasaki 60 000 - 80 000, z toho v každom meste takmer polovica z nich zomrela v prvých dňoch.

Bratislava 6. augusta (TERAZ.sk) - V priebehu poslednej fázy 2. sv. vojny v Pacifiku zhodili Spojené štáty americké 6. a 9. augusta 1945 dve atómové bomby na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki. Na Hirošimu zhodili bombu s menom Little Boy a o tri dni na Nagasaki bombu Fat Man. 15. augusta o 12:00 miestneho času odvysielal štátny rozhlas cisárov prejav, v ktorom vyhlásil, že Japonsko sa vzdáva ďalšieho boja. Akt kapitulácie Japonsko podpísalo 2. septembra 1945. 2. sv. vojna sa tak skončila.

Japonsko si pripomenulo zhodenie atómovej bomby na Hirošimu

Japonsko si dnes pripomenulo 68 rokov od zhodenia atómovej bomby na Hirošimu. V meste sa zhromaždilo približne 50 000 ľudí a minútou ticha si uctili obete americkej bomby.

Premiér Šinzó Abe vyhlásil, že Japonsko - jediná krajina na svete, ktorá zažila jadrový útok - má povinnosť snažiť sa o likvidáciu takýchto zbraní. O tom, že desaťtisíce ľudí museli evakuovať pred hrozbou rádioaktivity z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima, sa však nezmienil, poznamenala agentúra AP.

Starosta Hirošimy Kazumi Macui opísal bolesť tých, ktorí prežili výbuch atómovej bomby. Je ich vyše 200 000 a mnohí sa zhromaždili v Hirošime.

"Atómová bomba je nehumánna zbraň a absolútne zlo. Tí, ktorí prežili a poznajú peklo jadrového bombardovania, stále bojujú s týmto zlom," povedal starosta, ktorý kritizoval vládu za jej úsilie obnoviť prevádzku v jadrových zariadeniach a exportovať jadrovú technológiu do zahraničia.

Na archívnej snímke zo 6. augusta 1945 poskytnutej americkou armádou pohľad na hríbovitý oblak, ktorý stúpa k oblohe asi hodinu po výbuchu atómovej bomby v japonskej Hirošime. K prvému útoku prišlo 6. augusta 1945 v Hirošime. Štvortonová atómová bomba s krycím názvom Little Boy, ktorú vo výške 600 metrov nad Hirošimou zhodilo lietadlo B-29 Superfortress s prezývkou Enola Gay, vybuchla presne o 08 hod. 15 min. 30 sek. miestneho času.
Atómový hríb nad Hirošimou
Foto: TASR/AP


Muž sa pozerá na ruiny mesta Hirošima, ktoré zničila 6. augusta 1945 atómová bomba Little Boy.
Hirošima 6. augusta 1945
Foto: TASR/AP


Bývalý americký pilot Thomas Ferebee, ktorý 6. 8. 1945 zhodil na japonskú Hirošimu atómovú bombu. Zomrel 16. marca 2000 vo veku 81 rokov. Ferebee prehlásil po rokoch :" Necítim ľútosť nad tým, čo som urobil, ale je mi smutno z toho, že sme to museli urobiť!"
Bývalý americký pilot Thomas Ferebee.
Foto: TASR/AP


9. augusta v roku 1945 Američania zvrhli atómovú bombu na Nagasaki v Japonsku. Pred koncom druhej svetovej vojny chceli USA docieliť kapituláciu Japonska a ukončenie vojny.
Atómový hríb nad Nagasaki
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke japonské mesto Nagasaki pred zhodením atómovej bomby v roku 1945. Ani terasovité svahy obklopujúce Nagasaki nezmiernili ničivé účinky výbuchu. Americká plutóniová bomba dopadla na Nagasaki 9. augusta 1945 a zanechala v ňom 80.000 mŕtvych.
Nagasaki
Foto: TASR/AP


Na Nagasaki bol Fat Man zvrhnutý z lietadla B-29 Superfortress (s prezývkou Bockscar). Pôvodne bola bomba určená pre mesto Kokura, ktoré bolo z testovacích dôvodov vhodnejšie. Vďaka nízkej oblačnosti, ktorá znemožnila presné zhodenie bomby, bol nakoniec vybraný alternatívny cieľ - Nagasaki.
Nagasaki
Foto: TASR/AP


Japonská žena s dieťaťom v tradičných japonských odevoch, ktoré prežili zhodenie americkej atómovej bomby, kráčajú ulicami Nagasaki.
Foto: TASR/AP


Žena z mesta Nagasaki, ktorá na vlastnej koži pocítila ničivú silu atómovej bomby
Nagasaki
Foto: TASR/AP


Oliver Stone navštívil múzeum mieru v Hirošime

Americký oscarový filmový režisér Oliver Stone navštívil Múzeum pamätníka mieru v japonskej Hirošime pri príležitosti 68. výročia atómového útoku na toto mesto. Informovalo o tom dnes internetové vydanie denníka Japan Times.

Oliver Stone sa účastní spomienkovej ceremónie v hirošimskom Parku mieru pri príležitosti 68. výročia zhodenia atómovej bomby na Hirošimu
Foto: TASR/AP
"Dnes sa cítim zle, akoby som bol zaživa mŕtvy, keď vidím tieto kostry a figuríny, utrpenie toho dňa," povedal Stone po nedeľňajšej návšteve expozície venovanej následkom výbuchu atómovej bomby.

"Kontrast medzi súčasnou prosperitou Hirošimy a jej zničením v dôsledku amerického útoku je veľmi silný. Hirošima musí byť symbolom a musí náležite zostať v pamäti ľudstva," dodal Stone, ktorý sa dnes zúčastnil aj na každoročnej tryzne za obete výbuchu.

Stone sa zdôveril, že mesto chcel navštíviť už dlhší čas. Pozvalo ho tamojšie občianske združenie a ďalšie organizácie. Stone má v pláne aj návštevu mesta Nagasaki a ostrova Okinava.