Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Hitlerovo bývalé horské sídlo na Obersalzbergu čaká obnova

Na nedatovanej snímke Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera Foto: TASR/AP

Vysokohorské sídlo nad alpskou dedinou Berchtesgaden bolo po Berlíne druhým najvýznamnejším mocenským centrom nacistov.

Berlín 11. júna (TASR) - Bývalé horské sídlo nacistického vodcu Adolfa Hitlera v Bavorsku sa bude obnovovať. Projekt, ktorý schválila miestna vláda, ráta s nákladmi 17 miliónov eur a začiatkom renovačných prác v roku 2015. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na bavorskú vládu.

Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung by sa v rámci obnovy malo rozšíriť aj tamojšie historické informačné centrum, a to zo súčasných tisíc na 2500 metrov štvorcových. Práce by mali byť hotové v roku 2018.

Centrum bude poskytovať podrobné informácie o Obersalzbergu, horskom hrebeni, na ktorom sa nachádzalo Hitlerovo sídlo hlavného štábu Berghof a jeho dodnes zachovaná neďaleká súkromná rezidencia Kehlsteinhaus, tzv. Orlie hniezdo. Informácie budú zamerané aj všeobecne na nacistický režim.

Vysokohorské sídlo nad alpskou dedinou Berchtesgaden bolo po Berlíne druhým najvýznamnejším mocenským centrom nacistov. Domovy tu mali mnohí čelní predstavitelia režimu ako Hermann Göring, Albert Speer či Martin Bormann.

Na nedatovanej snímke Adolf Hitler a jeho milenka Eva Braunová pózujú pred horským sídlom Berghof
Foto: TASR/AP