Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hizballáh a spojenci obsadli v pohraničí s Libanonom ďalšie územie

Bojovníci Hizballáhu Foto: TASR/AP

Operácia jednotiek Hizballáhu a sýrskej armády sa začala v piatok na dvoch frontoch.


Bejrút 22. júna (TASR) - Bojovníci libanonského šiitského hnutia Hizballáh a ich sýrski spojenci zaznamenali dnes úspech vo svojej operácii voči sunnitským povstalcom, ktorá sa od piatku odohráva oblasti sýrsko-libanonskej hranice.

Za podpory náletov svojich sýrskych spojencov dnes bojovníci Hizballáhu obsadili ďalšie územie na južnom cípe východolibanonského mesta Arsál, informovala libanonská agentúra NNA.

Operácia jednotiek Hizballáhu a sýrskej armády sa začala v piatok na dvoch frontoch - okrem okolia libanonského Arsálu sa proti islamistickým džihádistom bojuje aj v oblasti sýrskej pohraničnej obce Flajta v horskom masíve Kalamún.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že sily útočiace v sektore Flajta sa dnes zmocnili ďalších pahorkov, čo im umožní lepšiu kontrolu nad priľahlým územím.

Libanonská armáda sa do bojov na svojej strane hraníc nezapája, potvrdila agentúra DPA. Agentúra Reuters však ešte v piatok s odvolaním sa na libanonské bezpečnostné zdroje uviedla, že libanonská armáda už pred niekoľkými dňami v očakávaní tejto operácie stiahla k Arsálu armádne posily, aby takto zabránila prieniku utekajúcich islamistov na svoje územie.

Tento pohraničný región je baštou sýrskej odnože teroristickej organizácie al-Káida, ktorá je známa ako Front dobytia Sýrie (Fatáh aš-Šám). V oblasti pôsobia aj extrémistická organizácia Islamský štát a Brigády ľudu Levanty.

Libanonské zdroje dnes informovali, že pri útoku v pohraničí so Sýriou dnes prišiel o život bývalý zástupca starostu Arsálu, ktorý bol sprostredkovateľom rokovaní medzi Hizballáhom a Frontom dobytia Sýrie.

Obyvatelia Arsálu sa zväčšia hlásia k sunnitskej vetve islamu a v konflikte v Sýrii, ktorý trvá od marca 2011, podporujú sýrskych povstalcov. V Arsále žije podľa odhadov aj 45.000 utečencov zo Sýrie.