Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Hizballáh považuje hnutie IS za hrozbu pre krajiny Perzského zálivu

Hasan Nasralláh Foto: TASR/AP

Saudská Arábia ako sunnitská monarchia, ktorá je so šiitskym Iránom a jeho spojencami v stave studenej vojny, vyjadrila nad neustále sa rozširujúcim pôsobiskom IS obavy.

Bejrút 15. augusta (TASR) - Líder libanonskej militantnej organizácie Hizballáh označil radikálne hnutie Islamský štát (IS), ktoré obsadilo rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii, za "rastúceho netvora". Ten by podľa neho mohol ohroziť i Jordánsko, Saudskú Arábiu, Kuvajt a ďalšie štáty Perzského zálivu, informovala dnes agentúra Reuters.

Šejk Hasan Nasralláh, ktorého organizácia pomáha aj sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi v boji proti povstaniu vedenému sunnitskými islamistami, uviedol, že IS dokáže ľahko naverbovať ďalších stúpencov aj v iných regiónoch, kde existuje nekompromisná ideológia tohto fundamentalistického hnutia.

Nasralláh tvrdí, že IS naráža v určitých oblastiach Iraku a Sýrie na odpor. Zároveň však varoval: "Zdá sa, že potenciál, početnosť a možnosti, ktorými IS disponuje, sú obrovské. A to znepokojuje každého." Jeho Hizballáh je podporovaný šiitskou moslimskou vládnou klikou v Iráne.

Saudská Arábia ako sunnitská monarchia, ktorá je so šiitskym Iránom a jeho spojencami v stave studenej vojny, vyjadrila nad neustále sa rozširujúcim pôsobiskom IS obavy. V júli rozmiestnila na svojich hraniciach s Irakom približne 30.000 vojakov. Rijád je takisto hlavným sponzorom protiasadovského povstania v Sýrii.