Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hizballáh: Izraelský útok na sýrsku základňu bol historickou chybou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael oficiálne nepriznáva žiadne letecké útoky v Sýrii.

Bejrút 13. apríla (TASR) - Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh označil za "historickú chybu" pondelkový raketový útok izraelských vzdušných síl na sýrsku leteckú základňu, pri ktorom zahynulo sedem Iráncov. Informovala o tom agentúra AP.

Hasan Nasralláh povedal, že útok na leteckú základňu T4 v stredosýrskej provincii Homs znamená začiatok nového obdobia, v ktorom sa Izrael dostal do "priamej konfrontácie" s iránskou islamskou republikou.

Irán, Rusko, Sýria obvinili z leteckého útoku na základňu Izrael. Úder nasledoval po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá. Z tohto útoku Západ obviňuje sýrsku vládu.

Izrael oficiálne nepriznáva žiadne letecké útoky v Sýrii.

Nasralláh dodal, že izraelské "cielené zabitie" Iráncov bolo aktom "hlúposti". Nasralláh, ktorý sa v piatok prihovoril k svojim stúpencom v Bejrúte prostredníctvom satelitu, sa tiež vyjadril k údajnému chemickému útoku v Sýrii. Vyhlásil, že neexistujú dôkazy o tom, že by sýrska vláda nasadila v Dúme chemické zbrane. Podľa neho by to nemalo žiadnu logiku, keďže sýrske vládne sily vo vojne víťazia.