Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Hizballáh je pripravený diskutovať o politických zmenách v Libanone

Bojovníci Hizballáhu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej návštevy Libanonu dva dni po tragickom výbuchu uviedol, že krajina čelí politickej a hospodárskej kríze, a preto musí prijať viaceré reformy.

Bejrút 30. augusta (TASR) - Šiitske hnutie Hizballáh je podľa svojho vodcu šejka Hasana Nasralláha otvorené diskusii o nových politických reformách v Libanone, ktoré navrhlo Francúzsko v reakcii na vznik spoločensko-politickej krízy v tejto krajine. Tá sa v dôsledku mohutného výbuchu v prístave libanonskej metropoly Bejrút, ku ktorému došlo 4. augusta, ešte viac prehĺbila. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

"Pri svojej poslednej návšteve Libanonu sme počuli výzvu francúzskeho prezidenta na prijatie rozsiahlych reforiem v krajine. Dnes sme v tejto súvislosti otvorení konštruktívnej diskusii," uviedol vo svojom prejave Nasralláh. "Máme však jednu podmienku. Táto diskusia by sa mala uskutočniť s vôľou a súhlasom rôznych libanonských frakcií," dodal.

Nasralláh nekonkretizoval, aké zmeny je jeho hnutie ochotné zvážiť, ale citoval kritiku oficiálnych francúzskych zdrojov týkajúcu sa libanonského "politického systému založeného na rozdelení moci podľa náboženskej príslušnosti a jeho neschopnosti vyriešiť problémy v krajine či reagovať na potreby ľudí".

Libanon uznáva 18 oficiálnych náboženských odnoží a 128 kresiel v libanonskom parlamente je rovnomerne rozdelených medzi moslimov a kresťanov, čo v tomto regióne predstavuje jedinečnú dohodu.

V súvislosti s výbuchom a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda pod vedením premiéra Hassána Dijába 10. augusta demisiu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej návštevy Libanonu dva dni po tragickom výbuchu uviedol, že krajina čelí politickej a hospodárskej kríze, a preto musí prijať viaceré reformy.

"Ak sa reformy neuskutočnia, Libanon sa bude potápať," upozornil. Poukázal tiež na potrebu reformy energetického sektora, verejného obstarávania či boja proti korupcii.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vo štvrtok vyhlásil, že Libanonu hrozí, že celkom zanikne, pričom vyzval na prijatie mimoriadnych reforiem.

Macron, ktorý v snahe podporiť úsilie o obnovu do Libanonu odcestuje v pondelok, prevzal vedúcu úlohu pri koordinácii medzinárodnej pomoci Libanonu - na virtuálnej konferencii medzinárodní darcovia prisľúbili 9. augusta viac ako 250 miliónov eur. Jeho budúcotýždňová návšteva Libanonu bude zameraná aj na politické záležitosti krajiny, kde sa vedú konzultácie s cieľom vytvoriť novú vládu, uviedol prezidentský úrad.