Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Hizballáh oznámil odpálenie desiatok rakiet na Izrael

Palestínčania sledujú izraelský vojenský vrtuľník ako lieta počas vojenskej operácie nad mestom Chán Júnis, na juhu pásma Gazy 15. februára 2024. Izraelská armáda spustila v stredu útok na najväčšiu nemocnicu v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Jej vojaci údajne strieľajú aj do lekárov, informuje TASR na základe správ televízií al-Džazíra a Sky News. Al-Džazíra uviedla, že izraelská armáda oblieha Násirovo zdravotnícke stredisko, ktoré sa zmenilo na vojnovú zónu. Foto: TASR/AP

Cezhraničná paľba na pomedzí Izraela a Libanonu v čase ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy vyvoláva obavy z ďalšieho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom.

Bejrút 15. januára (TASR) - Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok oznámilo, že odpálilo desiatky rakiet na severný Izrael. Označilo to za odpoveď na izraelské útoky v Libanone, pri ktorých zahynulo 15 ľudí vrátane veliteľa Hizballáhu. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a AP.

"V prvej reakcii na masakry v Nabatíji a Suane odpálili bojovníci islamského odporu desiatky rakiet typu kaťuša na Kirjat Šmonu," uviedol Hizballáh. Z tohto izraelského mesta neďaleko hranice zatiaľ neprišli správy o obetiach. Väčšina jeho obyvateľov túto oblasť opustila a z desiatkami tisíc ďalších utiekla do bezpečia po začiatku cezhraničných útokov vlani v októbri.

Cezhraničná paľba na pomedzí Izraela a Libanonu v čase ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy vyvoláva obavy z ďalšieho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom. Naposledy viedli vojnu v roku 2006.

Libanonské médiá uviedli, že pri stredajšej sérii útokov izraelskej armády zomrelo desať ľudí, z toho sedem civilistov. Izraelská armáda vo štvrtok potvrdila, že pri nálete v meste Nabatíja zabila veliteľa a ďalších dvoch bojovníkov Hizballáhu. Podľa predošlého oznámenia zasiahla v južnom Libanone desiatky objektov tejto politickej a vojenskej organizácie, ktorá je spojencom Iránu a Hamasu. V stredu izraelská armáda oznámila, že pri raketovej paľbe z Libanonu zahynul jeden jej vojak.