Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vodca Hizballáhu sľúbil vyššiu podporu sýrskym vládnym silám

Vodca Hizballáhu šejk Hasan Nasralláh zdraví svojich stúpencov, archívne foto Foto: TASR/AP

Bojovníci hnutia sa momentálne zúčastňujú na rozsiahlej operácii proti džihádistom v sýrskej horskej oblasti Kalamún, ktorá hraničí s Libanonom.

Bejrút 25. mája (TASR) - Vodca libanonskej militantnej skupiny Hizballáh Hasan Nasralláh v nedeľu vyhlásil, že regiónu hrozí "bezprecedentné nebezpečenstvo" zo strany extrémistických skupín. Sľúbil, že Hizballáh zvýši svoju podporu sýrskym vládnym silám, informovala agentúra AP.

"Naša prítomnosť bude narastať toľko, koľko bude potrebné," reagoval Nasralláh na udalosti z posledných dvoch mesiacov, keď vojská sýrskeho prezidenta Bašára Asada utrpeli viacero porážok vrátane dobytia historického mesta Palmýra.

"Sme prítomní na mnohých miestach a vravím vám, že budeme tam, kde si to táto vojna vyžiada," povedal Nasralláh pri príležitosti 15. výročia stiahnutia sa Izraela z Libanonu.

Hizballáh otvorene podporuje sýrskeho prezidenta Asada od roku 2013. Bojovníci hnutia sa momentálne zúčastňujú na rozsiahlej operácii proti džihádistom v sýrskej horskej oblasti Kalamún, ktorá hraničí s Libanonom.