Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Hizballáh sa prihlásil k zodpovednosti za stredajší útok na Izrael

Libanonskí vojaci stoja na kopci v pohraničnej obci na juhu Libanonu, z ktorého je výhľad na severoizraelské mesto Metula v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda predtým informovala, že jedna z jej pozícií na hranici na severe krajiny bola terčom protitankovej paľby z Libanonu.

Jeruzalem/Bejrút 11. októbra (TASR) - Iránom podporované šiitské hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za stredajší raketový útok na Izrael, ktorý označil za odvetu za zabitie jej troch príslušníkov zo začiatku tohto týždňa.

Izraelská armáda predtým informovala, že jedna z jej pozícií na hranici na severe krajiny bola terčom protitankovej paľby z Libanonu. Armáda neposkytla podrobnosti prípadných obetiach, ani o tom, kto by za útok mohol byť zodpovedný.

Hizballáh vo svojom oznámení uviedol, že ostreľoval "sionistickú (izraelskú) pozíciu...riadenými strelami v rozhodnej reakcii na sionistické útoky..., ktoré viedli k mučeníckej smrti mnohých bratov".

Ako s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády spresnila agentúra Reuters, k útoku na stanovište izraelskej armády došlo neďaleko izraelského mesta Arab al-Aramša. Na druhej strane hranice s Libanonom sa nachádza obec Dhajra, odkiaľ bol - podľa Hizballáhu - vedený útok na Izrael.

Hizballáh a palestínska frakcia Hamas sa k útokom na Izrael prihlásili aj v utorok. Podľa libanonskej tlačovej agentúry ANI útoky tohto druhu sa odohrávajú už štvrtý deň po sebe.