Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hizballáh: Treba sa zmieriť s tým, že v Sýrii zostane pri moci Asad

Na archívnej snímke sýrsky prezident Bašár Asad (štvrtý sprava), ktorý sa modlí v mešite Safa počas sviatku Íd al-fitr v sýrskom meste Homs. Foto: TASR

Libanonské politické strany sú rozdelené v názore na to, či má Bejrút obnoviť vzťahy so sýrskym lídrom, ktorý za svoje zotrvanie pri moci vďačí vo veľkej miere i Hizballáhu.

Bejrút 14. augusta (TASR) - Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh odkázal miestnym politikom, že je načase akceptovať situáciu v susednej Sýrii, kde zotrváva pri moci vláda prezidenta Bašára Asada.

Podľa odporúčania šejka Hasana Nasralláha, ktoré priniesla agentúra AP, by mala libanonská vláda znormalizovať svoje vzťahy s Damaskom. "Svet dnes považuje za samozrejmé, že (Asadova) vláda sa udrží," povedal na dnešnom zhromaždení.

Libanonské politické strany sú rozdelené v názore na to, či má Bejrút obnoviť vzťahy so sýrskym lídrom, ktorý za svoje zotrvanie pri moci vďačí vo veľkej miere i Hizballáhu. V sýrskej občianskej vojne zahynulo viac ako tisíc bojovníkov tohto šiitského hnutia, ktorí bojovali na strane Asadovej vlády.

Sýria v rokoch 1991-2005 okupovala Libanon.