Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Hizballáh tvrdí, že vypálil viac ako 60 rakiet na územie Izraela

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hizballáh útočil aj deň predtým, a to dronmi na vojenskú základňu pri meste Tverja, kde sa zameriaval na prieskumné systémy používané izraelskými vzdušnými silami a údajne zasiahol určené ciele.

Bejrút 16. mája (TASR) - Libanonské šiitské hnutie Hizballáh vo štvrtok oznámilo, že vypálilo viac ako 60 rakiet na územie Izraela. Išlo údajne o reakciu na nočné letecké útoky izraelskej armády, píše TASR na základe agentúry AFP.

Bojovníci Hizballáhu spustili útok raketami kaťuša na niekoľko izraelských vojenských pozícií vrátane "Golanských výšin anektovaných Izraelom", uviedlo hnutie vo vyhlásení. Zároveň dodalo, že išlo o odpoveď na nočné útoky Izraela na región Bikáa na východe Libanonu.

Hizballáh útočil aj deň predtým, a to dronmi na vojenskú základňu pri meste Tverja (Tiberias), kde sa zameriaval na prieskumné systémy používané izraelskými vzdušnými silami a údajne zasiahol určené ciele.

Tieto útoky boli zasa súčasťou reakcie na zabitie vysokopostaveného veliteľa tohto libanonského hnutia. Izraelská armáda oznámila, že ho zabila v utorok pri útoku na juhu Libanonu. Zabitý muž bol podľa armády zodpovedný za plánovanie a vykonanie niekoľkých útokov namierených proti izraelským civilistom a územiu Izraela.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy zo 7. októbra minulého roka dochádza v okolí izraelsko-libanonských hraníc takmer ku každodennej konfrontácii medzi izraelskou armádou, Hizballáhom a inými ozbrojenými skupinami.

V Libanone prišlo od začiatku konfliktu o život najmenej 412 osôb, prevažne vojakov, píše AFP. Izrael na svojej strane hlási straty 14 vojakov a desiatich civilistov.