Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Hizballáh víta návrat libanonského premiéra Harírího

Libanonský premiér Saad Harírí (uprostred) prichádza na vojenskú prehliadku pri príležitosti 74. výročia Dňa nezávislosti v centre Bejrútu 22. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Po stretnutí s libanonským prezidentom Michelom Aúnom Harírí oznámil, že nateraz sťahuje svoju demisiu, aby sa mohli uskutočniť konzultácie o príčinách demisie.

Bejrút 23. novembra (TASR) - Proiránske šiitské hnutie Hizballáh, ktoré je súčasťou libanonskej koaličnej vlády, vo štvrtok privítalo návrat libanonského premiéra Saada Harírího do vlasti. Hizballáh súčasne označil za pozitívum Harírího otvorenosť k dialógu medzi dvoma znepriatelenými tábormi. Na svojej webovej stránke o tom informoval francúzsky spravodajský magazín Le Point.

Situácia v Libanone sa prudko vyostrila po tom, ako Harírí 4. novembra zo Saudskej Arábie nečakane oznámil svoju demisiu, pričom libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh a Irán obvinil z rozpútania sporov v Libanone i v arabskom svete. Tvrdil tiež, že sa naňho pripravuje atentát.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí označilo Harírího obvinenia za neodôvodnené. Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh zasa upozornil, že príčinu Harírího demisie treba hľadať v Saudskej Arábii, kde libanonského premiéra údajne zadržiavajú násilím.

Harírí sa po pobyte v Saudskej Arábii a vo Francúzsku v noci na stredu vrátil do vlasti, ktorej obyvatelia vtedy oslavovali Deň nezávislosti. Po odlete z Paríža ešte absolvoval krátke rokovania v Egypte a na Cypre.

Po stretnutí s libanonským prezidentom Michelom Aúnom Harírí oznámil, že nateraz sťahuje svoju demisiu, aby sa mohli uskutočniť konzultácie o príčinách demisie. V prvom rade pôjde o konzultácie s hnutím Hizballáh, ktoré vo štvrtok - formou vyhlásenia svojej frakcie v parlamente - vyjadrilo "veľkú spokojnosť s politickým vývojom". Vyslovilo v ňom súčasne nádej, že "návrat predsedu vlády, jeho pozitívne vyjadrenia a proces konzultácií naznačujú možnosť návratu do normálu".

Harírí už v uplynulých dňoch pripúšťal, že by mohol zmeniť rozhodnutie ohľadom svojej demisie - a to za predpokladu, ak by došlo k prehodnoteniu súčasného stavu a hnutie Hizballáh by nezasahovalo do "záležitostí regionálnej politiky".

Túto svoju požiadavku na adresu Hizballáhu Harírí zopakoval aj po svojom návrate do Bejrútu, keď sa vyslovil za to, aby sa Libanon držal bokom od konfliktov na Blízkom východe. Na hnutie Hizballáh, ktoré sa angažuje vo vojne v Sýrii, Harírí zasa apeloval, aby prešlo k "politike rezervovanosti".