Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Hizballáh vypálil desiatky rakiet na sever Izraela v reakcii na útoky

Na snímke izraelskí vojak. Foto: TASR/AP

Hizballáh uviedol, že konal v reakcii na izraelské útoky na obce na juhu Libanonu a domovy civilistov.

Bejrút 10. marca (TASR) - Libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu oznámilo, že odpálilo desiatky rakiet na severe Izraela v reakcii na sobotňajšie útoky izraelskej armády na juh Libanonu, ktoré si vyžiadali päť obetí na životoch. Medzi obeťami pritom boli i traja príslušníci Hizballáhu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Hizballáh uviedol, že pri útoku použil rakety "typu Kaťuša" a zameral sa na izraelskú obec Meron, ktorá leží osem kilometrov od hraníc s Libanonom. V Merone sa nachádza letecká základňa, na ktorú Iránom podporovaný Hizballáh útočil od začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas už niekoľkokrát.

Hizballáh uviedol, že konal v reakcii na izraelské útoky na obce na juhu Libanonu a domovy civilistov. Išlo predovšetkým o reakciu na sobotňajší útok Izraela na dom bojovníka Hizballáhlu v juholibanonskej obci Kherbet Selm.

Izraelská armáda v nedeľňajšom vyhlásení uviedla, že zaznamenala odhadom 35 odpalov z Libanonu smerovaných na územie Izraela, z ktorých sa jej niektoré podarilo zneškodniť. Armáda vo vyhlásení tiež uviedla, že počas noci zasiahli izraelské vzdušné sily infraštruktúru Hizballáhu i objekt v okolí obce Kherbet Selm, v ktorom boli militanti.

Hnutie Hizballáhu je spojencom Hamasu i úhlavného nepriateľa Izraelu - Iránu. Od začiatku vojny v Pásme Gazy prichádza na izraelsko-libanonských hraniciach takmer ku každodenným prestrelkám.

V dôsledku útokov zomrelo v Libanone už 312 ľudí. Väčšinu obetí tvoria bojovníci Hizballáhu, no je medzi nimi i 53 civilistov. Na strane Izraela si útoky už vyžiadali životy desiatich vojakov a siedmich civilistov. V dôsledku útokov boli na oboch stranách hranice tiež vysídlené desiatky tisíc ľudí.

Útoky sa zo začiatku zameriavali predovšetkým na pohraničné regióny. Niekoľko izraelských útokov však v posledných týždňoch zasiahlo aj pozície Hizballáhu ležiace viac na sever, čo vyvolalo obavy z vypuknutia väčšieho konfliktu.

Hizballáh opakovane uviedol, že svoje útoky zastaví, iba ak bude uzatvorené prímerie v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Gallant však nedávno povedal, že ani prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z juhu Libanonu, a to buď silou alebo diplomaciou.