Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Hladina Balatonu klesla k očakávanému tohtoročnému minimu

Na archívnej snímke jazero Balaton. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Podľa odborníkov však nižšia hladina Balatonu nezhoršuje kvalitu vody.

Budapešť 18. augusta (TASR) - Hladina najväčšieho maďarského jazera Balaton sa priblížila k očakávanému tohtoročnému minimu, keď priemerná hĺbka vody dosiahla vo štvrtok 74 cm. Informuje o tom spravodajský server Index.hu s tým, že v polovici augusta 2003 bola priemerná hĺbka jazera iba 33 centimetrov.

Horúce počasie a sucho uplynulých dní spôsobili, že za desať dní klesla hladina Balatonu o štyri centimetre. Pred letnou turistickou sezónou – začiatkom mája – bola priemerná výška hladiny 105 cm, za niečo vyše štvrťroka tak klesla hladina jazera o 32 cm.

Podľa odborníkov však nižšia hladina Balatonu nezhoršuje kvalitu vody.

Index.hu uviedol, že v horúčavách sa za deň vyparí aj šesť miliónov kubických metrov vody, pričom priemerný objem vody v Balatone je 1,8 miliardy m3.

Na vodnej nádrži Tisza-tó, ktoré je svojou rozlohou druhé najväčšie jazero v Maďarsku a najväčšie umelo vytvorené jazero, klesla v uplynulých dňoch hladina o takmer 80 cm. Aktuálne tam zakázali plavbu turistických a športových plavidiel.

Meteorológovia predpovedali na nadchádzajúci víkend premenlivé počasie s možným prívalovým dažďom a búrkami. V najbližších šiestich dňoch možno očakávať väčšie množstvo zrážok, najmä v strednej a vo východnej časti krajiny, čo by mohlo zmierniť vplyvy sucha na maďarských riekach i jazerách.