Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hladom vo svete trpí 870 miliónov ľudí

Foto: TASR/AP

Najväčší pokrok v znižovaní počtu hladujúcich zaznamenal svet do konca roka 2006, kedy sa ešte znižovala cena potravín.

Rím 9. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) dnes vo svojej aktuálnej správe o hlade vo svete oznámila, že hladom trpí 870 miliónov ľudí, čo je o vyše sto miliónov menej ako jej odhad z roku 2009. Organizácia vtedy predpokladala miliardu hladujúcich.

Dosiahnutie prvého Miléniového rozvojového cieľa (MDG) - teda zníženie hladujúcich vo svete do roku 2015 o polovicu - je stále v nedohľadne, píše sa v správe FAO nazvanej Stav potravinovej bezpečnosti vo svete (SOFI).

Tohtoročná správa FAO o potravinovom nedostatku vo svete upravila štatistiky o hlade vo svete spätne až do roku 1990. FAO upozornila, že pozitívnym trendom je, že sa za ostatné dve desaťročia počet hladujúcich vo svete neustále znižuje, hoci tento proces sa od roku 2007 spomalil.

Pokrok zaznamenala organizácia nielen v počte hladujúcich, ale aj v podiele podvyživeného obyvateľstva na celkovom počte obyvateľov. Od roku 1990 tento podiel klesol z 18,6 percenta na 12,5 percenta ľudí na celom svete a z 23,2 percenta na 14,9 percenta v rozvojových krajinách.

Podľa správy, na ktorej sa podieľal aj Medzinárodný fond pre rozvoj poľnohospodárstva (IFAD) a Svetový potravinový program (WFP), je neprijateľné, že každý ôsmy človek hladuje vo svete, kde je jedla dostatok. Znepokojivá je situácia najmä v Afrike, kde sa počet hladujúcich za sledované obdobie zvýšil zo 175 miliónov na 239 miliónov.

Foto: TASR/AP
Najväčší pokrok v znižovaní počtu hladujúcich zaznamenal svet do konca roka 2006, kedy sa ešte znižovala cena potravín. S nasledujúcim nárastom cien jedla a hospodárskou krízou sa tempo znižovania hladujúcich spomalilo. Nárast cien potravín môže mať podľa správy neblahý dopad pre spotrebiteľov siahajúcich ku kalorickejším, ale menej výživnejším potravinám, ktoré nedokážu zabezpečiť potrebnú výživu.

Jednou z najväčších výziev pre medzinárodné spoločenstvo je podľa FAO zabezpečiť dvom miliardám ľuďom, ktorí sa živia poľnohospodárstvom a zároveň patria k najchudobnejším, aby prosperovali z rozvoja vidieka a nárastu cien poľnohospodárskych produktov.