Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hlavná opozícia obvinila Erdogana z blokovania koaličných snáh

Na snímke prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan, archívne foto Foto: TASR/AP

Vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), založená Erdoganom, dnes absolvuje posledný deň svojich sondážnych rozhovorov o vytvorení koalície so sekularistickou Republikánskou ľudovou stranou.

Istanbul 3. augusta (TASR) - Vodca tureckej hlavnej opozičnej strany obvinil prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z blokovania snáh o vytvorenie koaličnej vlády a varoval ho, že svojou "krvavou politikou" - opätovným otvorením konfliktu s kurdskými militantmi - privedie krajinu k novým voľbám.

Vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), založená Erdoganom, dnes absolvuje posledný deň svojich sondážnych rozhovorov o vytvorení koalície so sekularistickou Republikánskou ľudovou stranou (CHP). Po júnových voľbách totiž prišla o parlamentnú väčšinu a do 23. augusta musí vytvoriť fungujúcu koalíciu. V opačnom prípade bude Turecko čeliť novým parlamentným voľbám.

Vnútropolitická neistota nastala v období, keď Turecko letecky útočí na tábory Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku a na bojovníkov Islamského štátu v Sýrii, čo vláda označila za "synchronizovaný boj proti terorizmu".

"Hovorím to so všetkou úprimnosťou: Premiér (Ahmet) Davutoglu je naozaj ochotný... vytvoriť koalíciu a zachrániť krajinu pred problémami. Ale človek, ktorý zastáva funkciu prezidenta, to nechce umožniť," povedal v nedeľu večer v rozhovore pre televíznu stanicu Habertürk vodca CHP Kemal Kiličdaroglu.

Erdoganovi oponenti ho obviňujú, že vedie vojenskú akciu proti PKK, aby si získal podporu nacionalistov a oslabil prokurdskú opozíciu, ktorej dobré výsledky v júnových voľbách pomohli pripraviť AKP o parlamentnú väčšinu.

"Najväčší dôvod, prečo sa vykoľajil mierový proces (s PKK), je Erdogan. Otvorene voči tomu namietal," citovala dnes agentúra Reuters Kiličdarogla. "Ak je cieľom priviesť krajinu k (novým) voľbám prostredníctvom krvavej politiky, bolo by to mimoriadne nákladné."

Júnové voľby zabránili AKP, aby vládla sama, po prvý raz od jej nástupu k moci a nastolili v Turecku politickú neistotu prvýkrát od 90. rokov. Erdogan sa netají tým, že dáva prednosť vláde jednej strany. Podľa oponentov chce nové voľby, ktoré by umožnili AKP získať dostatočnú väčšinu na zmenu ústavy, aby mal prezident širšie výkonné právomoci. Počas zahraničnej cesty do Ázie minulý týždeň upozornil novinárov, ktorí ho sprevádzali, na nebezpečenstvá krehkých vládnych koalícií a vyzdvihol výhody vlády jednej strany.