Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Hlavné boje v Jemene sa chýlia ku koncu, tvrdí vojenská koalícia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Koalícia bude zároveň pokračovať v poskytovaní leteckej podpory jemenským pozemným silám bojujúcim proti šiitským povstalcom známym ako húsíovia a iným islamským militantom.

Káhira 17. marca (TASR) - Hlavné bojové operácie v Jemene sa chýlia k záveru, pričom vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie následne hodlá rozpracovať "dlhodobé" plány na zabezpečenie stability tejto krajiny. Pre agentúru AP to dnes uviedol hovorca tejto koalície Ahmad Asírí.

Koalícia bude zároveň pokračovať v poskytovaní leteckej podpory jemenským pozemným silám bojujúcim proti šiitským povstalcom známym ako húsíovia a iným islamským militantom. Cieľom presne rok trvajúcich náletov a pozemných operácií v Jemene je oslabenie húsíov, ktorí od roku 2014 ovládajú hlavné mesto Saná.

Asírí ďalej tvrdí, že koalícia prešetruje správy o masových vraždách na severe Jemenu po tom, ako bolo v utorok pri dvoch koaličných náletoch zasiahnuté trhovisko. Húsíami kontrolovaná štátna agentúra SABA uviedla, že tieto vzdušné útoky si vyžiadali najmenej 65 mŕtvych a 55 zranených.

K náletom došlo v provincii Hadždža, ktorá hraničí so Saudskou Arábiou. Vzbúrenci, ktorých podporuje Irán, označili utorkové letecké útoky za "masaker" a "strašný zločin", ktorý prispeje k pokračovaniu jemenského konfliktu.