Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Hlavné priority summitu EÚ sú Ukrajina, migrácia a nové vzťahy s Čínou

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Zasadnutie Európskej rady, na ktorom Slovensko po prvýkrát bude zastupovať premiér Ľ. Ódor, sa začne o 13. hodine stretnutím šéfov vlád a štátov EÚ s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Brusel 29. júna (TASR) - Dvojdňový summit EÚ (29.-30.6) sa bude venovať viacerým témam, prioritou je však Ukrajina, migrácia a vzťahy EÚ s Čínou. Ďalšími témami sú príprava summitu EÚ s krajinami Južnej Ameriky a Karibiku a napätá situácia v Tunisku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Zasadnutie Európskej rady, na ktorom Slovensko po prvýkrát bude zastupovať premiér Ľudovít Ódor, sa začne o 13. hodine stretnutím šéfov vlád a štátov EÚ s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Po príhovore šéfky Európskeho parlamentu Roberty Metsolovej sa očakáva videopríhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Následne budú lídri debatovať o vývoji situácie na Ukrajine, pričom sa očakáva prísľub ďalšej vojenskej pomoci, pokračovanie výcvikovej misie ukrajinských vojakov v EÚ, zhodnotenie škôd po zničení Kachovskej priehrady, podpora prístupovému procesu a snaha zamedziť obchádzaniu sankcií uvalených na Rusko.

Lídri budú debatovať aj o novom pláne EÚ vytvoriť nový finančný nástroj pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur na roky 2024-2027, ktorý nesie so sebou prísnu kontrolu požadovaných reforiem a zdôraznia potrebu plnenia siedmych kritérií pre úspech integračného procesu Kyjeva. Novinkou je iniciatíva Francúzska poskytnúť bezpečnostné záväzky Ukrajine zo strany EÚ.

Náročné debaty sa očakávajú pri migračnej agende. Bude sa riešiť externá dimenzia migrácie, vzťahy s tretími krajinami, najmä s Tuniskom, kde je napätá politická situácia. Štáty EÚ chcú monitorovať všetky migračné trasy, zabrániť ďalším tragédiám v Stredozemnom mori a prehĺbením spolupráce s tretími krajinami predísť neregulovanej migrácii a obchodom s ľuďmi. Zhoda sa neočakáva pri návrhoch o inovatívnom riešení migrácie s dôrazom na vytváranie záchytných centier pre žiadateľov o azyl mimo územia EÚ.

Diskusie o vzťahoch EÚ - Čína očakávajú premiérov a prezidentov v piatok doobeda, pričom dôraz sa kladie na zníženie rizík, ktoré predstavujú čínske aktivity vo svete. EÚ volá najmä po stabilite v Juhočínskom mori a Taiwanskej úžine a ochrane ľudských práv. Neznamená to prerušenie vzťahov s Pekingom, ale lepšie si chrániť svoje záujmy.

Diskusie na hospodárske témy majú ako hlavný motív ekonomickú bezpečnosť EÚ, zachovanie konkurencieschopnosti a budovanie strategickej autonómie. Cieľom je priemysel s nulovými emisiami a "zelená reindustrializácia" Európy, začnú sa prvé neoficiálne debaty o navýšení zdrojov pre druhú polovicu viacročného finančného rámca, čiže na roky 2024 - 2027.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)