Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Hlavné sídlo Moslimského bratstva v Káhire demonštranti podpálili

Egypťania protestujú proti Moslimskému bratstvu a egyptskému prezidentovi Muhammadovi Mursímu pred prezidentským palácom v Káhire Foto: TASR/AP

Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes označil dialóg za spôsob riešenia krízy, vyvolanej rozšírením jeho právomocí, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Káhira 6. decembra (TASR) - Hlavné sídlo vládnuceho Moslimského bratstva v Káhire rozhnevaní demonštranti dnes večer podpálili. Stalo sa to krátko po vystúpení prezidenta Muhammada Mursího v televízii, informovali egyptské médiá.

Demonštranti prenikli do budovy vo východnej časti Káhiry a podľa hovorcu Moslimského bratstva Mahmúda Ghuzlana ju podpálili. Citovali ho štátne noviny al-Ahram vo svojom internetovom vydaní.

Správu priniesli agentúry DPA a Reuters.

Podľa agentúry Reuters, ktorá citovala politickú stranu hnutia, na južnom predmestí Káhiry bola podpálená ďalšia kancelária strany.

Strana slobody a spravodlivosti na svojej stránke na Facebooku uviedla, že na jej ústredie zaútočili "v teroristickej agresii" zločinci.


Mursí vyzval na riešenie krízy dialógom

Na snímke z videa egyptský prezident Muhammad Mursí počas televízneho prejavu v prezidentskom paláci v Káhire
Foto: TASR/AP
Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes označil dialóg za spôsob riešenia krízy, vyvolanej rozšírením jeho právomocí, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Islamistický prezident v televíznom prejave k národu povedal, že sa stali bolestivé veci. Zdôraznil však, že rozdielne politické názory treba riešiť dialógom.

Z násilia pri krvavých zrážkach obvinil Mursí podľa agentúry DPA odporcov islamistov. Zároveň obhajoval svoju politiku a povedal, že by mala rozhodovať väčšina, ktorá ho zvolila.

Mursí vyzval na "celkový a produktívny dialóg s opozíciou". Navrhol, aby sa takéto stretnutie uskutočnilo 8. decembra.

Egyptský prezident ďalej povedal, že niektorí za zadržaných ozbrojených násilníkov mali kontakty s ľuďmi, ktorí sa sami označujú za "politické sily". Medzi zatknutými osobami boli aj najatí bitkári, povedal Mursí.

Ako ďalej zdôraznil, neobviňuje všetkých príslušníkov opozície, ktorí kritizovali návrh ústavy islamistov. Poznamenal, že slobodné vyjadrenie názoru je normálne a to treba rozlišovať.

Pri nočných zrážkach v Káhire a v Sueze zahynulo najmenej päť ľudí a 644 ďalších utrpelo zranenia. Republikánska garda dnes popoludní vytvorila pred prezidentským palácom ochranný val a vyzvala demonštrantov, aby sa stiahli.