Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hlavní súperi premiéra Netanjahua ohlásili predvolebné spojenectvo

Na snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Netanhjahuovo víťazstvo sa podľa DPA očakáva aj napriek vyšetrovaniu jeho osoby v súvislosti s korupciou.

Jeruzalem 21. februára (TASR) - Dvaja hlavní vyzývatelia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v aprílových predčasných parlamentných voľbách oznámili spojenectvo s cieľom poraziť ho. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Benjamin Ganc a centristický politik Jair Lapid vo vyhláseniach povedali, že do volieb 9. apríla pripravia spoločný zoznam kandidátov a v prípade víťazstva sa budú vo funkcii premiéra striedať.

Vlani v decembri založil Ganc novú politickú stranu Chosen le-Jisrael (Sila pre Izrael). Lapid je na čele strany Ješ atid (Budúcnosť existuje), ktorá má v 120-člennom izraelskom parlamente 11 kresiel.

Prieskumy verejnej mienky oboch z nich uvádzajú ako hlavných Netanjahuových súperov. Netanhjahuovo víťazstvo sa podľa DPA očakáva aj napriek vyšetrovaniu jeho osoby v súvislosti s korupciou.

Bývalý minister obrany Moše Jaalon sa tiež pripojil ku Gancovej strane a ďalší exnáčelník generálneho štábu Gabi Aškenazi sa tiež pripojili k spojenectvu.

"Beni Ganc, Jair Lapid a Moše Jaalon sa v zmysle hlbokej národnej zodpovednosti rozhodli vytvoriť spojený zoznam kandidátov, ktorý bude novou vládnou stranou Izraela," píše sa vo vyhlásení Ješ atid.

Strana podľa vyhlásenia predloží návrh na nové vedenie, ktoré zaručí bezpečnosť Izraela a zjednotí rozdelené zložky izraelskej spoločnosti.