Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Hlavným mestom Somálska otriasli explózie; vyžiadali si množstvo obetí

Na rchívnej fotografii nastúpení ozbrojení členovia militantnej skupiny aš-Šabáb na okraji Mogadiša v Somálsku 13. februára 2012. Foto: TASR/AP

K najnovšiemu útoku došlo v štvrti, kde sa v roku 2017 odohrala explózia, ktorý si vyžiadala viac než 500 obetí.

Mogadišo 29. októbra (TASR) - Dve explózie otriasli v sobotu somálskym hlavným mestom Mogadišo, pričom pravdepodobne išlo o útok na tamojšie ministerstvo pre vzdelávanie. K atentátu došlo v rušnej časti somálskej metropoly, kde sa nachádzajú kľúčové vládne budovy. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Tamojšie úrady uviedli, že pri explóziách, ku ktorým došlo na poludnie miestneho času, zahynulo alebo utrpelo zranenia množstvo ľudí, presný počet obetí však nebol bezprostredne známy. K zodpovednosti atentátom sa doposiaľ nik neprihlásil.

K útokom v Mogadiše došlo v deň, keď sa tamojší prezident, premiér i ďalší predstavitelia stretli na rokovaniach o boji proti extrémizmu predovšetkým v súvislosti so skupinou aš-Šabáb.

Terčom útoku tohto extrémistického zoskupenia napojeného na teroristickú sieť al-Káida sa často stávajú významné štvrte hlavného mesta. Atentáty začínajú výbuchmi a pokračujú príchodom ozbrojencov a ich bojmi s bezpečnostnými zložkami. Bojovníci aš-Šabábu vtrhli na ministerstvo pre vzdelávanie aj v roku 2015, píše AP.

K najnovšiemu útoku došlo v štvrti, kde sa v roku 2017 odohrala explózia, ktorý si vyžiadala viac než 500 obetí.