Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Začal sa summit NATO v britskom Newporte

Zľava generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, prezident SR Andrej Kiska a britský premiér David Cameron pózujú pred začiatkom dvojdňového summitu NATO v Newporte vo Walese 4. septembra 2014. FOTO TASR/Michal Svítok
Americký prezident Barack Obama (vpravo) a estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves kráčajú počas prehliadky čestnej stráže v Paláci Kadriorg v Tallinne 3. septembra 2014. Obama dnes pricestoval do Estónska, aby symbolicky vyjadril solidaritu s východnou Európou v čase vojenskej ofenzívy na Ukrajine podporovanej z Moskvy. Foto: TASR/AP

Prezident Andrej Kiska, minister obrany Martin Glváč a šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák sa v popoludňajších hodinách zúčastnia na zasadnutí Severoatlantickej rady k téme Afganistan.

Newport 4. septembra (TASR) - Summit Severoatlantickej aliancie sa oficiálne začal. Stretnutia svetových lídrov v rámci summitu NATO sa odohrávajú neďaleko waleského mesta Newport v luxusnom rekreačnom stredisku Celtic Manor. Nachádza sa tam viacero menších hotelov i golfové ihrisko.

Summit sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Okolie strediska je obohnané vyše trojmetrovým plotom. Na každom kroku stoja ozbrojené policajné hliadky, vo vzduchu hliadkuje vrtuľník. Bezpečnostné opatrenia zasiahli aj hlavné mesto Walesu, Cardiff. V centre mesta vyrástli zátarasy.

Približne kilometer od hotela, kde sa odohrávajú dôležité rokovania vrcholných predstaviteľov štátov, bolo zriadené centrum pre novinárov. Podujatie pokrývajú stovky novinárov z celého sveta.

Britská armáda pripravila ukážky svojich spôsobilostí. Pyrotechnická jednotka demonštrovala vyhľadávanie a zneškodňovanie nástražných systémov. Zvedavci zas mohli vidieť operáciu v poľnej vojenskej nemocnici. Lekári tu operujú na modeli, ktorý dokáže simulovať reálneho človeka. K dispozícií sú aj ukážky najnovšej pozemnej a leteckej techniky.

V úvode dvojdňových rozhovorov privítali hlavy štátov a vlád členských krajín generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen a britský premiér David Cameron ako hostiteľ.

Témami summitu budú do piatka krízy na Ukrajine, v Iraku a v Sýrii, ako aj blížiace sa ukončenie bojovej misie NATO v Afganistane. Súbežne so summitom sa stretnú aj ministri obrany a zahraničných vecí štátov aliancie. Summit je považovaný za najdôležitejší pre NATO od konca studenej vojny.

Slovensko zastupujú prezident Andrej Kiska, minister obrany Martin Glváč a šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

Summit NATO začal spomienkou na padlých a zranených vojakov v misiách


Novinári si v rámci summitu NATO mohli pozrieť operáciu zraneného "vojaka"


Summit NATO sprevádzajú aj protesty


Fotogaléria k článku