Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hnutia Fatah a Hamas sa budú v Káhire usilovať o palestínsku jednotu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedúci delegácie Fatahu Azzám Ahmad uviedol, že rokovania sa zamerajú na viacero tém.

Ramalláh 10. októbra (TASR) - Delegácie z konkurenčných palestínskych strán Fatah a Hamas sa dnes stretnú v egyptskej Káhire, kde začnú rozhovory o začlenení pásma Gazy pod kontrolu vlády palestínskej samosprávy.

Vedúci delegácie Fatahu Azzám Ahmad uviedol, že rokovania sa zamerajú na: opätovné vyslanie bezpečnostných síl palestínskej samosprávy na hraničné priechody v pásme Gazy, ako aj na jej samotnom území; vypísanie palestínskych národných volieb; a na otázku včlenenia zamestnancov Hamasu do vládnej výplatnej listiny samosprávy.

Islamistické hnutie Hamas, ktoré USA i EÚ považujú za teroristickú organizáciu, riadi v pásme Gazy samostatnú palestínsku vládu odvtedy, čo v roku 2007 počas občianskej vojny prevzalo nad týmto územím kontrolu od palestínskej samosprávy.

Medzinárodne čiastočne uznávaná vláda palestínskej samosprávy, spojená s Fatahom, zároveň operuje z Izraelom okupovaného Predjordánska.

Minulý týždeň eskalovalo v zmierovacom procese napätie po tom, ako predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás vyhlásil, že samospráva musí mať monopol na všetky bezpečnostné sily v pásme Gazy, zatiaľ čo šéf Hamasu Ismáíl Haníja naznačil, že nie je ochotný rozpustiť ozbrojené krídlo svojej organizácie.