Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hnutie ANO odporučilo svojim voličom, aby hlasovali za Zemana

Na archívnej snímke Andrej Babiš a Miloš Zeman Foto: TASR

Český premiér Babiš Zemana považuje za jednu z najsilnejších osobností po revolúcii a človeka, ktorý žije pre politiku.

Praha 22. januára (TASR) - Celoštátny výbor českého hnutia ANO vydal v pondelok večer odporúčanie pre svojich voličov, aby v druhom kole prezidentských volieb hlasovali za Miloša Zemana, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Výbor zároveň podporil predsedu hnutia Andreja Babiša ako kandidáta na premiéra pre rokovania o novej vláde. Server Novinky.cz pritom pripomenul Babišove nedávne vyjadrenie, podľa ktorého by v novom kabinete nemusel byť nutne predsedom vlády.

"Považujeme prezidenta Zemana za veľmi skúseného politika, ktorý stál pri mnohých historických momentoch našej krajiny, dlhodobo presadzuje české národné záujmy a bojuje proti ilegálnej migrácii, a v týchto názoroch sa s úradujúcim prezidentom stopercentne stotožňujeme," vyhlásil prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek. "Preto prosíme našich voličov a sympatizantov, aby svoj hlas dali Milošovi Zemanovi," dodal.

Pred prvým kolom prezidentských volieb český premiér Babiš oznámil, že bude voliť prezidenta Miloša Zemana. Povedal, že Zemana považuje za jednu z najsilnejších osobností po revolúcii a človeka, ktorý žije pre politiku. Dodal však, že ide o jeho osobný názor a nie o názor hnutia ANO.

Babiš tiež v uplynulom týždni povedal, že nikde nie je zákon, podľa ktorého musí byť práve on predsedom vlády. Pre server Novinky.cz uviedol, že to pre neho nikdy nebol celoživotný sen. Prvýkrát tak pripustil, že by sa mohol vzdať kresla vo vláde a umožniť zostavenie funkčnej vlády bez svojej osoby.

Do druhého kola českých prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční v piatok 26. januára a v sobotu 27. januára, sú podľa dvoch posledných prieskumov šance vyrovnané a duel medzi Milošom Zemanom a Jiřím Drahošom rozhodnú doposiaľ váhajúci voliči.