Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hnutie Hamas mučilo a vraždilo údajných kolaborantov s Izraelom

Ilustračné foto, maskovaný palestínsky ostreľovač na prehliadke pri príležitosti 27. výročia vzniku hnutia Hamas Foto: TASR/AP

Amnesty vo svojej správe ku konfliktu, vydanej v marci, kritizovala aj Izrael, ktorý takisto obvinila zo spáchania vojnových zločinov.

Gaza 27. mája (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) dnes uviedla, že vlani počas ozbrojeného konfliktu s Izraelom sa vojnových zločinov na palestínskych civilistoch v pásme Gazy dopustilo aj palestínske islamistické hnutie Hamas.

Konflikt medzi Izraelom a pásmom Gazy sa po 50 dňoch bojov skončil uzavretím prímeria. Boje si vyžiadali viac než 2100 palestínskych obetí, väčšinou civilistov. O život prišlo aj 67 izraelských vojakov a šiesti izraelskí civilisti.

Amnesty vo svojej správe ku konfliktu, vydanej v marci, kritizovala aj Izrael, ktorý takisto obvinila zo spáchania vojnových zločinov. Okrem mnohých palestínskych obetí izraelských operácií AI upozornila aj na to, že pri vojenských akciách bolo v pásme Gazy úplne alebo čiastočne zničených vyše 16.000 domov.

Amnesty International však vo svojej dnes vydanej správe upozorňuje, že ozbrojené sily Hamasu počas konfliktu s Izraelom rozpútali brutálnu kampaň, ktorej súčasťou boli únosy, mučenie a zabíjanie Palestínčanov podozrivých a obvinených z "kolaborovania s Izraelom a inými" počas izraelskej vojenskej ofenzívy proti pásmu Gazy.

Hovorca hnutia Hamas kritizoval správu AI ako nespravodlivú, neprofesionálnu a nehodnovernú. Hovorca Fawzí Barhúm pre agentúru Reuters uviedol, že "správa je zameraná proti palestínskemu hnutiu odporu a proti hnutiu Hamas".

Vyhlásil tiež, že Amnesty v nej zámerne zveličuje, a kritizoval aj skutočnosť, že Amnesty neumožnila vyjadriť sa druhej strane a nevyvinula úsilie, aby si svoje informácie overila.

V dnes zverejnenej správe AI píše, že vedenie hnutia Hamas dalo svojim bezpečnostným zložkám "prakticky voľnú ruku" voči ľuďom držaným vo vyšetrovacej väzbe kvôli podozreniu z kolaborácie. Mnohé z činov bezpečnostných zložiek mali charakter pomsty a ich úlohou bolo šíriť po pásme Gazy atmosféru strachu, konštatuje AI.

Po poslednom ozbrojenom konflikte s Izraelom sa Palestínčania obrátili na Medzinárodný trestný súd (ICC) so žiadosťou o členstvo v ICC a súčasne aj s požiadavkou, aby táto inštitúcia preskúmala podozrenia, že izraelské jednotky sa v pásme Gazy dopustili vojnových zločinov.

ICC sa ich podaním predbežne zaoberá, čo však súčasne znamená, že ak ICC prípad otvorí a začne sa vyšetrovanie, obvinenie zo spáchania vojnových zločinov by mohlo hroziť aj Palestínčanom ako druhej strane konfliktu.

Hnutie Hamas vládne v palestínskom pásme Gazy - enkláve na pobreží Stredozemného mora, ktorá susedí s Izraelom a Egyptom.