Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hogan upozornil poľnohospodárov na riziká voľby Le Penovej

Na snímke komisár EÚ pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan. Foto: TASR/AP

Podľa predpokladov komisára EÚ pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka francúzski poľnohospodári budú hlasovať skôr za centristického a proeurópskeho kandidáta Emmanuela Macrona.

Brusel 26. apríla (TASR) - Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Phil Hogan dnes v Bruseli varoval francúzskych poľnohospodárov, že ak budú v druhom kole prezidentských volieb hlasovať pre Marine Le Penovú, podporia tým stratu svojich príjmov.

"Hlas pre Marine Le Penovú znamená hlas pre stratu časti poľnohospodárskych príjmov," povedal Hogan na tlačovej konferencii. Podľa jeho predpokladov francúzski poľnohospodári budú hlasovať skôr za centristického a proeurópskeho kandidáta Emmanuela Macrona.

Hogan, ktorý za uplynulého pol roka šesťkrát navštívil Francúzsko, ešte pred prvým kolom prezidentských volieb upozorňoval, že kandidátka Národného frontu chce v prípade svojho víťazstva zrušiť spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ a v rámci protekcionistických praktík ju premeniť na "francúzsku poľnohospodársku politiku".

Francúzskych poľnohospodárov by po nástupe Le Penovej mohol podľa írskeho eurokomisára stretnúť rovnaký osud, aký čaká na ich britských kolegov po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Tým sa podľa jeho slov po brexite obmedzia obchodné príležitosti, lebo väčšina britských poľnohospodárskych výrobkov končí na trhoch EÚ.

"Upozornil som poľnohospodárov vo Francúzsku, že ak chcú dopadnúť ako tí v Británii, nech hlasujú za Le Penovú. Ale nemyslím si, že to je dobrý nápad, pretože by stratili 25.000 eur na každú farmu," vysvetlil Hogan.

Francúzski farmári dostávajú z rozpočtu EÚ cez spoločnú poľnohospodársku politiku takmer deväť miliárd eur ročne. Tieto zdroje určené na podporu poľnohospodárov by francúzskemu agrorezortu po možnom vystúpení z EÚ alebo zrieknutí sa spoločnej poľnohospodárskej politiky chýbali.