Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Holandská kráľovská rodina odsúdila útok na novinára de Vriesa

Na archívnej snímke holandská kráľovná Beatrix. Foto: TASR/AP Photo

Šéf holandskej polície Frank Paauw uviedol, že zadržali troch podozrivých vrátane možného páchateľa. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Berlín 7. júla (TASR) - Holandská kráľovská rodina v stredu odsúdila útok na holandského investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa, ktorý momentálne v nemocnici bojuje o život po tom, ako ho v Amsterdame postrelil útočník. Informovala o tom agentúra DPA.

"Tento incident bol útokom na žurnalistiku. Žurnalistika je základným kameňom našej demokracie. Je to tiež útok na našu ústavnosť," vyhlásil holandský kráľ Viliam-Alexander počas rozhovoru vo verejnoprávnej televízii NOS, ktorý zároveň vyjadril svoj súcit s kolegami postreleného novinára. "Musí to byť hrozné, keď sa to stane kolegovi," dodal.

Podľa holandských médií postrelil 64-ročného de Vriesa na ulici v centre Amsterdamu v utorok okolo 19.30 h SELČ neznámy človek, keď novinár odchádzal z televízneho štúdia nachádzajúceho sa pri rušnom námestí Leidseplein. Podľa britského denníka The Guardian ho postrelili päťkrát, z toho raz do hlavy.

Šéf holandskej polície Frank Paauw uviedol, že zadržali troch podozrivých vrátane možného páchateľa. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Holandský premiér Mark Rutte označil útok v Amsterdame za "šokujúci a nepredstaviteľný". Útok na sociálnych sieťach medzitým odsúdili aj predseda Európskej rady Charles Michel, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová i predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Na archívnej snímke z 31. januára 2008 je holandský reportér Peter R. de Vries.
Foto: TASR/AP

"Možno nesúhlasíme s mnohým, čo vidíme v našich médiách, ale musíme súhlasiť s tým, že novinári vyšetrujúci možné zneužitie moci nie sú hrozbou, ale prínosom pre naše demokracie a spoločnosti," citovala šéfku EK agentúra AFP.

De Vries je známy svojimi investigatívnymi reportážami o holandskom podsvetí. V roku 2008 získal medzinárodnú televíznu cenu Emmy za televíznu šou o americkej tínedžerke Natalee Hollowayovej, ktorá zmizla v roku 2005 počas dovolenky na karibskom ostrove Aruba.

Novinár v súčasnosti pôsobil ako dôverník kľúčového svedka v súdnom procese s údajným vodcom zločineckého gangu. V roku 2019 zastrelili právnika, ktorý zastupoval svedka v zmienenom súdnom procese.