Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandská organizácia bojuje proti vynúteným manželstvám

Ilustračné foto Foto: TASR

V období od roku 2011 do roku 2012 uvádza Holandsko celkovo 181 prípadov vynútených manželstiev.

Brusel/Rotterdam 2. júla (TASR) - Holandská organizácia Ženy za slobodu, ktorá bojuje proti vynúteným sobášom, rozbehla dnes v Rotterdame netradičnú pouličnú kampaň zameranú na mladé ženy a dievčatá z prisťahovaleckých komunít.

Podľa informácií spravodajského servera DutchNews.nl organizácia vyslala do mesta stovky dievčat, ktoré rozdávajú špeciálne písacie pero obsahujúce tipy ako sa vyhnúť vynútenému sobášu počas letných prázdnin a dovoleniek. Pero, ktoré ako objekt nepriťahuje zbytočnú pozornosť prísnych rodičov a môže sa medzi dievčatami rýchlo šíriť, obsahuje kontaktné údaje organizácií, ktoré môžu poskytnúť mladým ženám pomoc v prípade obáv, že ich rodičia plánujú vydať počas obdobia letných prázdnin.

Pero obsahuje aj niekoľko dobrých rád, ako sa zachrániť v poslednej chvíli. Jednou z nich je napríklad schovať kovovú lyžičku do šiat, ktorá na letisku počas prehliadky "zapípa" a pritiahne pozornosť bezpečnostných zložiek, u ktorých môžu mladé dievčatá, oddelené na čas od prítomnosti rodičov, hľadať pomoc.

Podobnú kampaň organizácia Ženy za slobodu vykonala vlani v Haagu. Zakladateľka organizácie Shirin Misaová v práve pre médiá uviedla, že vlaňajšia kampaň vyvolala priniesla veľa pozitívnych ohlasov.

Najnovšie údaje úradov o nútených manželstvách dievčat z Holandska, v období od roku 2011 do roku 2012, uvádzajú celkovo 181 prípadov vynútených manželstiev.

Rovnaký problém "trápi" aj susedné Belgicko. Pred rizikom vynútených sobášov počas leta varuje belgický Inštitút pre rodovú rovnosť (IEFH), ktorý v spolupráci s Úradom pre manželstvá a migráciu vydal špeciálnu príručku určenú pre profesionálov, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s potenciálnymi obeťami tohto fenoménu - policajtov, úradníkov z občianskej matriky, sudcov, lekárov, učiteľov a sociálnych pracovníkov. Belgické úrady hlásia v priemere 20 až 30 zachytených prípadov nedobrovoľných sobášov za jeden rok.