Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia chce chrániť utečencov pred organizovaným zločinom

Ilustračné foto Foto: TASR – Ladislav Vallach

Nelegálni migranti sa často dostávajú do osídel obchodníkov s ľuďmi, pretože nemajú dosť peňazí na vyplatenie pašerákov.

Brusel/Amsterdam 22. januára (TASR) - Holandská polícia zriadila špeciálny program, ktorého cieľom je udržať zločincov čo najďalej od utečeneckých centier. Zločinecké siete sa totiž v centrách pre azylantov snažia najímať nových ľudí na obchod s drogami a prostitúciu, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa denníka Volkskrant v súčasnosti prebieha 47 policajných vyšetrovaní prípadov obchodovania s ľuďmi v okolí utečeneckých centier. Okolo 100 policajtov bolo začlenených do nového programu a počnúc dnešným dňom začínajú vykonávať obchôdzky a kontroly v utečeneckých centrách, kde boli zaznamenané prípady náboru utečencov zo strany zločineckých skupín.

Vedúci policajného projektu Maikel Dop pre médiá uviedol, že nelegálni migranti sa často dostávajú do osídel obchodníkov s ľuďmi, pretože nemajú dosť peňazí na vyplatenie pašerákov.

"Videli sme nábor na prostitúciu a na spracovanie marihuany v blízkosti utečeneckých centier," spresnil Dop. Polícia teraz môže priamo zasahovať a prijímať potrebné opatrenia, ak si všimne výskyt podozrivých áut alebo nezvyčajný pohyb v okolí centier pre utečencov.

Do nového policajného programu boli zaradení aj príslušníci, ktorí hovoria po arabsky, aby mohli priamo komunikovať s utečencami a dozvedieť sa od nich, kto má záujem o lacnú pracovnú silu na nelegálnych plantážach marihuany alebo v oblasti prostitúcie. Mnohí utečenci sú ochotnejší spolupracovať s políciou, ak môžu používať svoju rodnú reč.