Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia pri silvestrovských výtržnostiach zadržala 200 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia eviduje prípady vandalizmu, podpaľačstva a útokov na svojich príslušníkov, z ktorých desiatky utrpeli zranenia.

Amsterdam 1. januára (TASR) - V Holandsku poznačili oslavy príchodu nového roka v noci na pondelok na mnohých miestach výtržnosti. Polícia eviduje prípady vandalizmu, podpaľačstva a útokov na svojich príslušníkov, z ktorých desiatky utrpeli zranenia. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

V holandských mestách zadržali najmenej 200 osôb podozrivých z uvedených činov, uviedla v pondelok tlačová agentúra ANP s odvolaním sa na údaje poskytnuté políciou.

Tieto výtržnosti boli "absolútne neprijateľné", uviedol celoštátny koordinátor policajných operácií počas silvestrovskej noci Peije de Meij. "Žiaľ, to je realita, v ktorej musíme vždy na prelome rokov pracovať."

Na viacerých miestach, okrem iného v Amsterdame, sa poriadková polícia stretla "s veľkými skupinami ľudí zamaskovaných kuklami, ktorí cielene vyhľadávali konfrontáciu s políciou".

Niektorí výtržníci útočili pyrotechnikou na policajtov, no tiež ľudí, ktorí len chceli oslavovať. Cieľom útokov boli aj domy a vozidlá. Len v Rotterdame podpálili 110 áut a elektrických skútrov. Zóny zákazu používania pyrotechniky ľudia na mnohých miestach podľa médií ignorovali.