Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia zadržala 300 klimatických aktivistov na diaľnici

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zadržaných po zistení ich osobných údajov prepustili, uviedla polícia na sociálnej sieti. Približne 40 demonštrantov z diaľnice odniesli a následne odviezli z miesta autobusmi.

Amsterdam 24. februára (TASR) – Holandská polícia ukončila v sobotu blokádu diaľnice v Amsterdame, na ktorej protestovali klimatickí aktivisti. Policajti predbežne zadržali okolo 300 osôb, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Zadržaných po zistení ich osobných údajov prepustili, uviedla polícia na sociálnej sieti. Približne 40 demonštrantov z diaľnice odniesli a následne odviezli z miesta autobusmi. Zásah polície podľa jej vyjadrenia prebehol pokojne.

Demonštranti z hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) popoludní nakrátko zablokovali dopravu na amsterdamskom diaľničnom obchvate A10. Protestovali tým proti financovaniu využívania fosílnych palív.

Túto demonštráciu úrady nepovolili. Polícia argumentovala, že by išlo o akciu ohrozujúcu životy jednak demonštrantov, ako aj motoristov. Pri podobných blokádach v Haagu a Amsterdame v uplynulých mesiacoch nasadili holandskí policajti vodné delá. Zadržali pri nich tiež stovky ľudí.