Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia zatkla pred ICC 19 propalestínskych aktivistov

Na archívnej snímke holandskí policajti. Foto: TASR/AP

Aktivistov po krátkom zadržaní prepustili a následne sa pripojili k malému propalestínskemu protestu pred ICC.

Haag 23. októbra (TASR) - Holandské úrady zadržali v pondelok 19 aktivistov, ktorí obsadili vstup do budovy Medzinárodného trestného súdu (ICC) s plagátom odsudzujúcim konanie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion obsadili mostík pred budovou medzinárodného súdu okolo obeda a niesli so sebou plagáty s nápismi "Netanjahu je vojnový zločinec".

Skupina Extinction Rebellion bolo pôvodne zameraná na boj proti klimatickej zmene, no od útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra usporiadala už niekoľko propalestínskych akcií.

"Demonštrácia nenarušila normálne aktivity ICC. Situáciu riešila bezpečnostná služba ICC spolu s políciou," uviedla hovorkyňa súdu Sonia Roblová.

Aktivistov po krátkom zadržaní prepustili a následne sa pripojili k malému propalestínskemu protestu pred ICC. Protest sa konal v čase, keď holandský premiér Mark Rutte pricestoval na Blízky východ, aby sa tam stretol s Netanjahuom i palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.