Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Holandská ultrapravicová strana chce založiť školy bez vplyvu vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strana už spustila webovú stránku propagujúcu takzvané "renesančné školy", ktoré budú rodičom účtovať poplatok 3600 eur za školský rok.

Brusel/Amsterdam 21. apríla (TASR) - Plány holandskej krajne pravicovej strany Fórum pre demokraciu (FvD) na zriadenie najmenej troch až piatich súkromných základných škôl po celej krajine ohlásené v januári sú bližšie k realite. Uviedol vo štvrtok holandský denník NRC Handelsblad.

Tieto plány FvD sú súčasťou stratégie strany na vytvorenie paralelnej spoločnosti s názvom Forumland, ktorá bude používať vlastnú menu, prevádzkovať vlastné rekreačné strediská a dokonca aj vlastnú zoznamovaciu aplikáciu.

Strana už spustila webovú stránku propagujúcu takzvané "renesančné školy", ktoré budú rodičom účtovať poplatok 3600 eur za školský rok.

Politický poradca provincie Severné Holandsko Ralf Dekker v tejto súvislosti uviedol, že približne 9000 členov strany a dobrovoľníkov prejavilo záujem o nový typ škôl, ktoré budú ponúkať kombináciu klasického vzdelávania a "nového štýlu učenia", vrátane učenia naspamäť.

Podľa webovej stránky FvD úroveň jazykových a matematických vedomostí žiakov v holandských školách "katastrofálne klesá", pričom vzdelávanie narúšajú "módne trendy, ako škola cez iPad, predčasná sexuálna výchova, klimatická hystéria a koronavírusová panika". Ultrapravicová strana tvrdí, že vzdelávanie je "neprimerane ovplyvňované" národnou vládou i Európskou úniou.

Nadácia, ktorá by mala zabezpečiť riadenie škôl, bola založená už v januári. Školskí inšpektori v súčasnosti kontrolujú, či nadácia spĺňa zákonnú požiadavku vzdelávať deti o základných hodnotách demokratického štátu a k rešpektu k týmto hodnotám.

Spravodajský server DutchNews.nl upozornil, že financovanie takýchto škôl bude pravdepodobne problém, aj vzhľadom na to, že súkromné školy v Holandsku vo všeobecnosti účtujú 14.000 - 20.000 eur ročne na jedného žiaka. Dekker zdôraznil, že cieľom FvD je udržať nízke poplatky, aby školy neboli vnímané ako elitárske. Na doplnenie financií potrebných pre chod škôl sa použijú aj crowdfunding, finančné dary a existujúce stranícke fondy.

O prácu na školách zatiaľ prejavilo záujem desať učiteľov, uviedol denník NRC Handelsblad. Holandsko má v súčasnosti okolo 100 malých súkromných škôl, ktoré sú financované zo súkromných zdrojov a nemusia spĺňať pravidlá týkajúce sa počtu žiakov a učebných osnov ako štátom financované vzdelávacie inštitúcie.

spravodajca TASR Jaromír Novak