Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Holandská vládna koalícia sa rozpadla, dôvodom je spor o migrácii

Na snímke holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR- Pavel Neubauer

Rutte sa ujal vedenia svojej štvrtej vládnej koalície v januári 2022 po 271 dňoch rokovaní.

Amsterdam 7. júla (TASR) - Koalícia holandského premiéra Marka Rutteho sa v piatok rozpadla pre konflikt týkajúci sa migrantov. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na holandské médiá.

Štyri koaličné strany v piatok rokovali o premiérovom návrhu prísnejších opatrení pre žiadateľov o azyl. Nepodarilo sa im však dosiahnuť dohodu.

Vláda tieto správy ešte nepotvrdila a z Rutteho kancelárie bezprostredne nevyšiel nikto z vládnych ministrov, píše agentúra AP.

Rutteho návrh by skomplikoval zlúčenia rodín pre migrantov utekajúcich pred vojnou. Kresťanskodemokratická strana Christen Unie aj stredoľavicová strana D66 boli proti tomuto návrhu. Rutteho Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) mala podporu Kresťanskodemokratickej výzvy (CDA).

Rutte sa ujal vedenia svojej štvrtej vládnej koalície v januári 2022 po 271 dňoch rokovaní. Holandská vláda však od svojho nástupu do funkcie zápasí s problémom migrácie, pričom minulý rok došlo k škandálu s preplnenými migračnými centrami, v ktorých zomrelo dieťa.