Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Holandské predsedníctvo EÚ chce znížiť počet prichádzajúcich migrantov

Holandský kráľ Viliam-Alexander (uprostred vpravo), holandská kráľovná Maxima (uprostred vľavo), holandský premiér Mark Rutte (tretí zľava), predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (tretí sprava) a ďalší členovia EK pózujú počas skupinovej fotografie v Amsterdame 7. januára 2016. Holandsko dnes preberá polročné predsedníctvo v EÚ. Foto: TASR/AP

Exekutíva EÚ na čele s jej predsedom Jeanom-Claudom Junckerom zavítala do Holandska pri príležitosti oficiálneho štartu holandského predsedníctva v EÚ.

Brusel/Amsterdam 7. januára (TASR) - Hlavnou prioritou holandského predsedníctva v Európskej únii bude zastaviť príliv migrantov prichádzajúcich do Európy. Uviedol to dnes holandský premiér Mark Rutte po privítaní členov Európskej komisie (EK) v Amsterdame.

Exekutíva EÚ na čele s jej predsedom Jeanom-Claudom Junckerom zavítala do Holandska pri príležitosti oficiálneho štartu holandského predsedníctva v EÚ.

Rutte počas spoločnej tlačovej konferencie s Junckerom vyhlásil, že je nevyhnutné zastaviť masový príliv migrantov prichádzajúcich do Európy. "Tieto čísla musia badateľne klesnúť," povedal na margo vysokého počtu migrantov.

Za ďalšiu prioritu považuje šéf holandskej vlády spravodlivejšie rozloženie bremena starostlivosti o utečencov medzi členské štáty únie. Rutte chce okrem toho zaistiť, aby mal každý členský štát dostatok zariadení na príjem migrantov.

Juncker vyjadril presvedčenie, že účinná kontrola vonkajších hraníc únie a zavedenie spoločnej pobrežnej stráže sa stane realitou ešte v rámci holandského predsedníctva.

"Správna odpoveď na migračnú krízu nie je uzatváranie hraníc," zdôraznil Juncker.

Členov Európskej komisie v rámci dnešných oficiálnych aktivít v Amsterdame v Kráľovskom paláci na pracovnom obede prijal holandský kráľ Viliam Alexander a jeho manželka kráľovná Máxima. Neskôr sa Juncker a členovia EK stretli v Haagu s poslancami a senátormi holandského parlamentu.

Hlavné oblasti, v ktorých chce Holandsko počas svojho predsedníctva dosiahnuť výrazný pokrok sú - okrem migrácie a bezpečnosti hraníc - aj podpora inovácií, tvorba pracovných miest, financie a energetická politika. Holandsko naznačilo, že si želá Európsku úniu, ktorá "sa zameriava na to podstatné" a ktorá je "spojená s občianskou spoločnosťou".