Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandské predsedníctvo nalieha na Britániu, aby urýchlila odchod z EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Holandská ministerka obrany J.Hennis-Plasschaertová uznala, že Británia - vzhľadom na politický chaos - potrebuje čas. Napriek tomu vyslovila želanie, aby toto prechodné obdobie bolo čo najkratšie.

Brusel 28. júna (TASR) - Holandské predsedníctvo EÚ dnes zosilnilo tlak na Britániu, aby urýchlila svoj odchod z EÚ, za ktorý sa uplynulý štvrtok v referende vyslovili britskí občania.

Holandská ministerka obrany Jeanine Hennis-Plasschaertová dnes na mimoriadnom zasadnutí Európskeho parlamentu vyhlásila, že "nikto nebude ťažiť z obdobia predlžovanej neistoty." "Lopta je na strane Londýna," upozornila.

Uviedla tiež, že teraz treba "s chladnou hlavou" vytýčiť cestu vpred. Hennis-Plasschaertová uznala, že Británia - vzhľadom na politický chaos v krajine po referende - potrebuje čas. Napriek tomu vyslovila želanie, aby toto prechodné obdobie bolo čo najkratšie.

Holandská ministerka ubezpečila, že Európska únia má záujem na konštruktívnych a vzájomne výhodných vzťahoch s Britániou po jej vystúpení z EÚ.

"Británia bude vždy európskou krajinou. Máme spoločných susedov, budeme aj naďalej spolupracovať ako partneri a spojenci. Je v našom spoločnom záujme, aby sme zabezpečili konštruktívny a vzájomne prospešný vzťah v budúcnosti," vyhlásila Hennis-Plasschaertová v mene Rady EÚ na zasadnutí europarlamentu.