Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Holandskí senátori diskutujú o rovnomernejšom rozložení utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Návrh zákona o rovnomernejšom ubytovaní vyžaduje, aby všetky lokálne samosprávy poskytovali určitú formu ubytovania utečencom na základe veľkosti miest a finančnej situácie ich obyvateľstva.

Brusel/Amsterdam 15. januára (TASR) - Holandský senát, horná komora parlamentu, začal v pondelok dvojdňové diskusie o novej legislatíve, ktorá má zaistiť rovnomernejšie poskytovanie ubytovania pre utečencov po celej krajine. Na základe správy informačného servera DutchNews.nl informuje spravodajca TASR.

DutchNews.nl pripomenul, že proti tomuto návrhu sú všetky štyri politické strany, ktoré rokujú o zostavení novej pravicovej koaličnej vlády.

Návrh zákona o rovnomernejšom ubytovaní vyžaduje, aby všetky lokálne samosprávy poskytovali určitú formu ubytovania utečencom na základe veľkosti miest a finančnej situácie ich obyvateľstva.

V súčasnosti totiž veľký počet miest neposkytuje utečencom žiadnu pomoc a potom sú mestá ako napríklad Westerwolde alebo Dronten, ktoré už nie sú schopné zvládať množstvo imigrantov. Najslabšie výsledky podľa prieskumu televíznej stanice RTV Noord dosahujú lokálne samosprávy v provinciách Severné Holandsko a Utrecht, kde bývanie utečencom neponúka ani 50 lokalít z týchto provincií.

Návrh legislatívy vypracoval minister pre azyl zo Strany slobody a demokracie (VVD) Eric van der Burg, ktorý sa o schválenie tohto zákona snaží už dva roky. Šéfka strany a ministerka spravodlivosti Dilan Yesilgözová je však proti tomuto opatreniu.

Dolná komora parlamentu vlani tento plán odsúhlasila, avšak po predčasných novembrových parlamentných voľbách návrh zákona nemá podporu väčšiny poslancov. Na druhej strane Združenie miest, rôzne skupiny na podporu utečencov a tiež detský ombudsman vyzvali senát, aby návrh zákona podporil.

Hlasovanie v senáte sa uskutoční na budúci týždeň. Strany, ktoré sú proti tomuto zákonu, majú 37 zo 75 senátorských kresiel - o jedno menej, aby získali väčšinu. Podporovatelia zákona majú 36 kresiel a dvaja senátori zatiaľ nedeklarovali, ako budú hlasovať.

V súčasnosti má právo na štátom poskytované ubytovanie 64.000 žiadateľov o azyl. Okolo 16.000 z nich by sa malo odsťahovať z ubytovní pre utečencov, pretože získali povolenie na pobyt. Bytová kríza ich to však sťažuje a azylanti zaberajú lôžka určené pre nových prisťahovalcov. V Holandsku je 94 centier pre utečencov s 33.000 lôžkami a 230 núdzových centier s približne 30 000 lôžkami, kde však migranti často prespávajú v stanoch alebo športových halách.