Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Holandskí veteráni žiadajú vládu o vydanie tiel vojakov padlých v KĽDR

Na archívnej snímke holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Holandsko prispelo v 50. rokoch minulého storočia 4700 vojakmi, ktorí boli súčasťou úsilia OSN o ukončenie kórejskej vojny (1950-53).

Brusel/Amsterdam 1. augusta (TASR) - Organizácia zastupujúca holandských veteránov, ktorí bojovali v Severnej Kórei (VOKS), vyzvala premiéra Marka Rutteho, aby urobil všetko, čo je v jeho silách, a zabezpečil vrátenie pozostatkov piatich holandských vojakov, ktorí zomreli na území Severnej Kórey počas bojov v 50. rokoch minulého storočia.

Podľa spravodajského servera DutchNews.nl traja z piatich vojakov boli nahlásení ako nezvestní v rokoch 1951, 1952 a 1953, o štvrtom je známe, že padol v roku 1951, a piaty bol zajatý a zomrel v severokórejskom zajateckom tábore.

"Len vtedy, keď budú ich telá nájdené, ich rodiny sa budú môcť zmysluplne rozlúčiť so svojimi blízkymi," uvádza sa v liste, ktorý VOKS zaslala premiérovi Ruttemu. List bol sformulovaný po tom, ako médiá avizovali správu o návrate telesných pozostatkov niekoľkých desiatok amerických vojakov, padlých počas bojov v Severnej Kórei. Ich návrat dohodli americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-un.

Holandsko prispelo v 50. rokoch minulého storočia 4700 vojakmi, ktorí boli súčasťou úsilia OSN o ukončenie kórejskej vojny (1950-53). Členovia VOKS pripomenuli, že v prípade vydania telesných pozostatkov piatich vojakov by títo mali byť pochovaní na cintoríne OSN v Pusane v Južnej Kórei. Na tomto cintoríne našlo večný odpočinok ďalších 117 holandských vojakov padlých počas kórejského konfliktu.

Úrad predsedu holandskej vlády v odpovedi pre VOKS uviedol, že vydanie piatich padlých vojakov pravdepodobne nebude ľahké zrealizovať.

Spravodajca TASR Jaromír Novak