Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Holandsko bude zálohovať aj plechovky od piva a nealko nápojov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

O zavedení záloh na plechovky od nápojov v snahe znížiť množstvo odpadu rozhodla holandská vláda už takmer pred dvoma rokmi.

Brusel/Amsterdam 2. decembra (TASR) - V Holandsku sa od januára 2023 bude vzťahovať už aj na plechovky od piva a nealkoholických nápojov záloha vo výške 15 centov. Na piatkovú správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

Tento stav bude platiť aj napriek protestom potravinárskeho priemyslu, ktorý má na starosti obalovú techniku na výrobu piva a nealko nápojov a bude sa musieť postarať o recykláciu vrátených obalov.

DutchNews.nl v tejto súvislosti priniesol stanovisko ministerky životného prostredia Vivianne Heijnenovej, ktorá tvrdí, že výrobcovia sú zodpovední za nastavenie systému, a odmietla ich návrhy, aby sa zálohovanie tohto typu plechoviek začalo až 1. apríla alebo 1. júla 2023. "To je neprijateľné. Priemysel mal dosť času na to, aby sa pripravil," odkázala ministerka.

Predstavitelia tohto priemyselného odvetvia hovoria, že neskorší dátum je potrebný z dôvodu neistoty v súvislosti s dodacími lehotami pre kľúčové časti vybavenia potrebného na znovuzhodnotenie obalov.

O zavedení záloh na plechovky od nápojov v snahe znížiť množstvo odpadu rozhodla holandská vláda už takmer pred dvoma rokmi. V júli 2021 boli zavedené zálohy na malé plastové fľaše a za prvý rok fungovania tohto systému bolo odovzdaných na recykláciu približne 80 percent malých plastových fliaš.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)