Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Holandsko: Červený kríž odsúdil zlé zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stovky žiadateľov o azyl prespávajú aj niekoľko týždňov pod holým nebom v blízkosti centra Ter Apel, ktoré sa nachádza pri hraniciach s Nemeckom.

Amsterdam 25. augusta (TASR) - Holandský Červený kríž vo štvrtok vyjadril hlboké znepokojenie nad zlým zaobchádzaním so žiadateľmi o azyl v tamojšom hlavnom utečeneckom centre Ter Apel. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Toto (zlé zaobchádzanie) môže vyvolať šírenie nákazlivých chorôb. Už nám nahlásili aj niekoľko závažných zdravotných ťažkostí," uviedla hovorkyňa Červeného kríža Nicole van Batenburgová.

Stovky žiadateľov o azyl prespávajú aj niekoľko týždňov pod holým nebom v blízkosti centra Ter Apel, ktoré sa nachádza pri hraniciach s Nemeckom. V zariadení totiž nie je dostatok voľných lôžok.

Holandská mimovládna organizácia na pomoc utečencom VluchtelingenWerk Nederland minulý týždeň podala žalobu na holandskú vládu za údajné "neľudské zaobchádzanie," s ktorým sa žiadatelia o azyl v Holandsku stretávajú. Pre vládne úsporné opatrenia musia tisícky utečencov bývať v stanoch či športových halách aj viac ako rok, uvádza táto organizácia.

Podľa aktivistov treba utečencom zaistiť aspoň základné životné podmienky: súkromie, zdravotnú starostlivosť, lôžko, primeranú stravu, čisté sprchy a toalety a ochranu pre prírodnými živlami.

Podmienky v centre Ter Apel kritizoval aj štátny tajomník holandskej vlády pre utečencov Eric van den Burg, pričom ich označil za "neudržateľné".

Príčinou napätej situácie aktuálne nie je veľký nápor utečencov, ale úsporné opatrenia a zatvorenie niekoľkých azylových centier. To spôsobilo, že ubytovacích miest pre migrantov je menej a dlhšie sa na ne čaká, vysvetľuje DPA.