Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Holandsko chce znehodnotiť ukradnuté mobily novým opatrením

Foto: TASR/AP

Klienti, ktorým bol odcudzený budú musieť nahlásiť jedinečné sériové číslo prístroja a operátor sa postará, aby bol mobil nepoužiteľný.

Brusel/Amsterdam 12. októbra (TASR) - Holandské ministerstvo spravodlivosti chce v úzkej spolupráci s telekomunikačnými spoločnosťami zabrániť ďalšiemu používaniu kradnutých mobilných telefónov. Toto opatrenie, ako dnes uviedol spravodajský portál DutchNews.nl, má viesť k zníženiu počtu lúpežných prepadnutí.

V súčasnosti telekomunikační operátori dokážu zablokovať iba SIM kartu mobilného telefónu, ak im jeho majiteľ oznámi krádež. Pre zlodejov to však nie je žiadna prekážka, lebo pri použití novej SIM karty môžu prístroj aj naďalej používať.

Nové opatrenie je zamerané na totálne znehodnotenie ukradnutého mobilu. Klienti, ktorým bol odcudzený budú musieť nahlásiť jedinečné sériové číslo prístroja a operátor sa postará, aby bol mobil nepoužiteľný.

Holandské ministerstvo už podpísalo príslušnú dohodu s troma spoločnosťami - KPN, Vodafone a T-Mobile.

Podľa štatistických údajov, v Holandsku je 60 percent lúpežných prepadnutí spojených s odcudzením mobilu.

Holandsko nie je prvá krajina, ktorá sa snaží zabrániť používaniu odcudzených mobilných telefónov. Príslušné opatrenia v tomto smere už prijali v Belgicku, Nemecku a Británii.