Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandsko priznalo, že sa v roku 2012 pripravovalo na rozpad eurozóny

Eurozóna Foto: TASR/AP

Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem dnes priznal, že holandská vláda sa v lete 2012 pripravovala na rozpad eurozóny a vypracovala plány pre následné kroky po prípadnom kolapse jednotnej európskej meny.

Amsterdam 18. novembra (TASR) - Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem dnes priznal, že holandská vláda sa v lete 2012 pripravovala na rozpad eurozóny a vypracovala plány pre následné kroky po prípadnom kolapse jednotnej európskej meny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Dijsselbloem v rozhovore pre televíznu stanicu RTL uviedol, že existoval plán návratu k holandskému guldenu, ak by nastal najhorší možný scenár.

"Prebiehali prípravy, prebiehala diskusia - aj s holandskou centrálnou bankou - o tom, čo všetko si to bude vyžadovať," povedal minister financií.

Holandský minister, ktorý v tom čase tento post nezastával, vyhlásil, že vtedajší politici konali správne, keď o pláne verejne nerozprávali, pretože také priznanie mohlo zhoršiť paniku na finančných trhoch a pád eura by bol pravdepodobnejší.