Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Holandsko je šokované výhrou krajne pravicovej strany Geerta Wildersa

Pracovníci odstraňujú predvolebný bilbord s portrétom lídra holandskej krajne pravicovej, protiislamskej Strany pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa na ulici v Haagu 23. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Timmermans hneď po zablahoželaní Wildersovi k víťazstvu zdôraznil, že bude obhajovať demokraciu a právny štát.

Brusel/Amsterdam 23. novembra (TASR) - Krajne pravicová Strana slobody (PVV), ktorá chce uzavrieť hranice pre všetkých imigrantov, zvažuje odchod krajiny z EÚ a "deislamizáciu" Holandska, sa stala nečakaným víťazom holandských parlamentných volieb. Na štvrtkovú správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

Podľa DutchNews.nl ide o šokujúci výsledok, ktorý nebol predpokladaný. Po sčítaní 98 percent hladov bolo jasné, že PVV získala takmer 25 percent hlasov, čím zdvojnásobila svoju podporu od roku 2021 - v 150-člennom parlamente bude mať 37 poslancov.

"Holanďania budú opäť na prvom mieste. Holandsko má nádej... Tsunami utečencov a imigrantov bude obmedzené," vyhlásil šéf PVV Geert Wilders krátko po zistení, že jeho strana voľby vyhrala. Zároveň povedal, že uvedený výsledok je "obrovská zodpovednosť" a že strana musí urobiť všetko, čo je v jej silách, aby sa naplnili nádeje obyvateľov Holandska, čo však predpokladá spoluprácu s ostatnými stranami.

Tu však Wilders zrejme narazí na neochotu ostatných politických strán, ktoré nie sú ochotné podporiť politiku presadzovanú PVV.

Aliancia Zelení/Strana práce (GroenLinks/PvdA) vedená bývalým eurokomisárom Fransom Timmermansom získala 25 kresiel a doterajšia vládnuca strana, Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) sa s 24 mandátmi ocitla na treťom mieste. Nová spoločenská zmluva (NSC), ktorú len pred tromi mesiacmi založil 49-ročný Pieter Omtzigt, získala 20 mandátov. Veľkým prekvapením je prepad Strany poľnohospodárov (BBB) - ktorá bola v priebehu jesene považovaná za najväčšiu politickú silu - keď získala len sedem kresiel. Viac - deväť kresiel - dostala aj liberálna strana D66 a Kresťanskodemkratická výzva (CDA) bude mať v parlamente len päť poslancov.

Vytvorenie vládnej koalície v Holandsku zvyčajne trvá niekoľko mesiacov. Posledná koalícia sa formovala deväť mesiacov a vydržala menej než dva roky. Pre víťaza volieb rokovania nebudú ľahké, lebo ako upozornil DutchNews.nl, Wilders nemá veľa potenciálnych spojencov na vytvorenie koaličného kabinetu.

Ostatné strany, či už zelení v spojení s ľavicou, liberáli z VVD a D66, kresťanskí demokrati a aj Omtzigtova NSC sú jasne proeurópsky zamerané subjekty.

Timmermans hneď po zablahoželaní Wildersovi k víťazstvu zdôraznil, že bude obhajovať demokraciu a právny štát. Spresnil, že v Holandsku sú si všetci občania rovní, nezávisle od ich pôvodu a etnicity. Líder D66 Rob Jetten upozornil, že aj napriek Wildersovmu úsiliu pôsobiť umiernenejšie počas kampane sú "jeho extrémne názory" stále prítomné.

Šéfka VVD Dilan Yesilgözová, ktorá na čele strany nahradila Marka Rutteho, poprela, že by jej strana urobila taktickú chybu, keď odmietla spolupracovať so stranou Geerta Wildersa, od ktorého názorov sa tiež dištancuje.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)